Tipy na vianočné ozdoby, které sa nerozbijú

Streda, 15. december 2021

Ste zástancami krehkej krásy sklenených ozdôb? Tak ďalšie riadky nie sú pre vás. Sú pre všetkých, ktorých desí myšlienka, že z dna skrine vytiahnu škatule, v ktorých budú namiesto trblietavých ozdôb len črepiny. Pre všetkých rodičov všetečných detí, ktorí majú strach, že od stromčeka budú počuť namiesto kolied krik. A tiež pre všetkých, ktorí trávia Vianoce u svojej mačky.

Tipy na vianočné ozdoby, které sa nerozbijú

Ktoré materiály pretrvajú naveky?

Prírodniny na dosah

Vianočné ozdoby na stromček aj do aranžmánov, ktorými si ozdobíte byt, môžete vyrobiť z mnohých materiálov. Veľa ich dokonca máte na dosah ruky. Sušené ovocie, škoricové drievka, badián alebo oriešky môžete využiť v ich prírodnej podobe, alebo ich môžete nafarbiť pomocou akrylových farieb alebo sprejov na odtieň, ktorý ladí s vašou tohtoročnou predstavou Vianoc.

Aby ste z nich vytvorili ozdobu, stačí len pripevniť drôtik alebo povrázok. Najľahšie to pôjde tavnou pištoľou. Máte nepríjemné spomienky na spálené prsty? Zamilovali sme si silikónovú ochranu špičky prsta, vďaka ktorej máte možnosť dobre pritlačiť to, čo lepíte. Bez obavy z pľuzgiera.

Drevené ozdoby

Obľuba prírodných materiálov v interiéri stále rastie, a to sa odráža aj vo vianočných dekoráciách. Veľmi obľúbeným materiálom, ktorý možno využiť na mnoho rôznych techník, sú výseky z preglejky. Geometrické tvary aj obľúbené motívy zo svetlého dreva môžete dekorovať pomocou akrylových fixiek, farieb aj sprejov. Tlmený efekt, ktorý ladí so škandinávskym dizajnom, dosiahnete vďaka kriedovým farbám. Tie jednoducho na drevený výsek nanesiete štetcom.

Tvary môžete medzi sebou ľahko kombinovať. Väčší poslúži ako základ, menší môžete prilepiť ako dekoračnú aplikáciu. Či už lepidlom alebo tavnou pištoľou. Rovnakým spôsobom môžete na preglejku nalepiť aj akrylové kamienky, stužky alebo trebárs vatu, ktorá bude evokovať sneh.

Pretože možnosti práce s preglejkovými výsekmi sú naozaj rôznorodé, máme pre vás článok plný inšpirácie na ozdoby a dekorácie s vôňou dreva >>

Korálikové ozdoby

Najobľúbenejším typom korálikových vianočných ozdôb sú nepochybne hviezdy, alebo ak chcete, vločky. Ich výrobu zvládne aj úplný začiatočník – ide totiž len o navliekanie korálikov na kovový základ. Po navlečení len urobíte na konci tŕňa očko pomocou klieští a to je všetko. Môžete kombinovať rôzne tvary a farby korálikov podľa vašej fantázie. Len odporúčame dodržať pravidelnosť vzoru, aby ozdoba vyzerala pekne usporiadane.

Hviezdičky vytvoríte zo sklenených voskových perličiek, veľkých plastových perál, ľahkých akrylových korálikov ale aj z drevených korálikov, ktoré si v slovenských Vianociach opäť nachádzajú svoje miesto. Viac o korálikových ozdobách sme pre vás spracovali v podrobnom článku >>

Ozdoby zo stužiek, povrázkov a priadzí

Macramé, alebo drhanie z bavlnených priadzí, sa v tomto roku hrialo na piedestáli popularity tvorivých techník. Na Vianoce tento trend rozhodne nestráca na obľube. Naopak! Stačí vedieť dva základné uzlíky a už môžete z rozčesávacej priadze tvoriť ozdoby so strapcami, ktoré vášmu stromčeku dodajú príjemnú mäkkosť. Veľmi obľúbené sú aj anjeliky, ktoré môžu poslúžiť ako ozdoba, ale aj ako milý darček pre vašich blízkych. Macramé vianočným dekoráciám sme venovali vlastný článok >>

Ak sa aj napriek tomu bojíte, že by ste si pri uzlíkovaní zamotali ruky, môžete si zmotať jednoduché strapce. Tie vyrobíte z akéhokoľvek povrázku alebo priadze. Potrebujete len kúsok kartónu v dĺžke, ktorú chcete strapcu dať. Okolo neho potom povrázok omotajte toľkokrát, aby ste dosiahli požadovanú hrúbku strapca. Odstrihnite si kúsok povrázku, ktorý na jednom konci prevlečte pod všetkými vláknami, a pevne utiahnite. Stiahnite povrázky z kartónu a ďalším kúskom povrázku, pokojne aj v inej farbe, všetko niekoľkokrát obmotajte, cca v 4/5. Tým vytvoríte hlavičku strapca. Teraz už len stačí na opačnej strane povrázky rozstrihnúť a strapec je na svete. Ak ste pracovali s rozčesávacou priadzou, môžete ju rozčesať kefou alebo hustým hrebienkom.

FIMO ozdoby

Nespočet možností dáva modelovanie. Obľúbená samotvrdnúca hmota však ani pri tom najdôkladnejšom zalakovaní nezaistí, že bude ozdoba nezničiteľná. Pritom môžete dosiahnuť veľmi podobné efekty s polymérovou hmotou FIMO. Je k dispozícii v mnohých farbách, ktoré môžete vzájomným premiešaním skombinovať do úplne iných odtieňov. Ale môžete tiež zvoliť len bielu hmotu, ktorú po zapečení výrobku dodekorujete akrylovou farbou alebo sprejom.

Ak sa vám páči hrubší keramický povrch, ktorý má samotvrdnúca hmota, môžete ho nakamuflovať. Vezmite si niekoľko lyžičiek jedlej sódy a vmiešajte ich do akrylovej farby. Vznikne farba s nevábnou konzistenciou, ale so skvelým efektom! Po zaschnutí bude farba hrubá a na prvý pohľad na nerozoznanie od keramiky.

Prácu s polymérovou hmotou vám uľahčia vykrajovačky. Vybrali sme pre vás najobľúbenejšie geometrické a vianočné motívy, ktoré môžete ľahko kombinovať.

Súvisiace články

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Pri sviatočnom stole sa zíde každoročne najbližšia rodina alebo priatelia. Dotvorte sviatočnú tabuľu vlastnoručne vytvorenou dekoráciou, nech je aj tohtoročný Štedrý večer nezabudnuteľný! Pripravili sme pre vás tipy na 5 originálnych dekorácií a vychytávok, ktoré si môžete sami vyrobiť. Prezrite si ich v tomto článku!

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Štedrý deň sa blíži, darčeky už sú vybrané, vyrobené, nakúpené alebo na ceste a vy premýšľate, ako ich originálne zabaliť? Pripravili sme pre vás 5 tipov na štýlové balenia darčekov a krásne menovky, prezrite si ich v tomto článku!

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelici neodmysliteľne patria k vianočným sviatkom. Môžeme ich vidieť na trhoch, v kostoloch aj v sprievode čerta a Mikuláša. Vytvorte si roztomilého papierového, dreveného, korálkového alebo macramé anjelika aj vy! V tomto článku sme pre vás pripravili tipy na 6 originálnych anjelikov, ktoré si môžete sami vyrobiť.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Eva
Streda, 27. Marec 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Utorok, 26. Marec 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Marec 2024

100%

rýchlosť