Čo sú to modelovacie kovy

Pondelok, 29. august 2022

Predstavte si plastelínu, ktorá sa vďaka žiaru premení na kúzelný šperk. Znie vám to ako rozprávka? S modelovacími kovmi je to realita! Z hliny, ktorá v sebe okrem spojiva obsahuje najmä kovový prach, tak môže pod vašimi rukami vzniknúť šperk tvarovaný úplne podľa vašej fantázie.

Čo sú to modelovacie kovy

Modelovacie striebro

Pre začiatočníkov určite odporúčame najskôr vyskúšať prácu s modelovacím striebrom Art Clay Silver (ACS). Tomu totiž na výpal stačí plynový horák. Vznikne vám šperk z rýdzeho striebra, ktorý dozaista poteší vás a prípadne aj vašich blízkych. Len pozor, strieborný šperk potom nemôžete ďalej predávať, treba byť registrovaný na puncovom úrade.

ACS má formu hliny, pasty alebo striekačky. Na čo sa ktorá hodí sa dozviete v samostatnom článku.

Modelovacia meď

Art Clay na trh prináša aj modelovaciu medenú hlinu. Aj z nej môžu vaše ruky vymodelovať doslova čokoľvek. Len je už trochu náročnejšia na výpal. Vypaľuje sa v šperkárskej peci (30 minút na 650 - 700 stupňov Celsia). Výhodou oproti striebru sú nižšie obstarávacie náklady aj možnosť šperky bez obmedzenia predávať.

Modelovací bronz

Pre najpokročilejších je potom vhodná práca s bronzom. Ten môže mať buď opäť formu hliny od výrobcu Art Clay alebo sa najskôr nachádzať v stave prášku od výrobcy Meteor Clay. Ale aj prášok sa stane modelovacou hmotou, stačí doň pridať potrebné množstvo destilovanej vody.

Výpal bronzov, ako Meteor Clay, tak Art Clay, je trošku náročnejší. Nové materiály sa musia vypaľovať v peci, v špeciálnom oceľovom kontajneri (miske, nádobke) a v aktívnom, ideálne kokosovom uhlí. Ale výsledok je úžasný. Kto má rád žltú farbu kovu, bude úplne nadšený. Výsledok vyzerá ako zlato, ale za neporovnateľne nižšiu cenu.

To chcem vyskúšať!

Pred tým, ako sa pustíte do objednávky, prečítajte si ďalšie články, v ktorých sa dozviete viac o pomôckach, technikách aj postupe.

Súvisiace články

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Prečítajte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, víťazkou súťaže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategórii tvorby prsteňov. Rozprávali sme sa o tom, kde berie inšpiráciu pre svoju tvorbu, aký je jej najobľúbenejší šperk aj o tom, čo by odporučila tým, ktorí chcú s tvorením s Art Clay začať.

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Prstene sú veľmi často tým, čo nás k modelovaciemu striebru privedie. Láka nás to, že si môžeme sami urobiť malý predmet spojený s toľkými emóciami a významami. Prstene ale patria medzi tie trochu náročnejšie kúsky. Je tu niekoľko drobných záludností, ktoré na nás číhajú. O to väčšia ale bude na konci radosť z hotového prstienka!

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Modelovacie striebro a kamene k sebe patria. Jeden materiál umocňuje krásu a silu toho druhého. Len treba starostlivo voliť tie, ktoré sa so striebrom vypaľovať môžu, a tie, ktoré sa osadia až po vypálení.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Alena
Piatok, 12. Apríl 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Streda, 10. Apríl 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.

Kamila
Utorok, 9. Apríl 2024

100%

Velký výběr minerálů, jen bývají někdy nedostupné.