Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Streda, 5. október 2022

Prstene sú veľmi často tým, čo nás k modelovaciemu striebru privedie. Láka nás to, že si môžeme sami urobiť malý predmet spojený s toľkými emóciami a významami. Prstene ale patria medzi tie trochu náročnejšie kúsky. Je tu niekoľko drobných záludností, ktoré na nás číhajú. O to väčšia ale bude na konci radosť z hotového prstienka!

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Tou prvou je zmršťovanie materiálu. Na prsteňoch sa totiž prejaví asi najviac. Rôzne značky materiálu majú rôznu mieru tohoto zmenšenia. Preto musíme vždy počítať s tým, že na obvode kúsok pridáme. Platí úmera – čím väčší a robustnejší prsteň, tým väčšie zmrštenie. Inak sa zmenšuje pri vypaľovaní v peci, inak kahancom. Ak vypaľujeme viackrát, opäť sa o kúsok zmenší. Musíme si preto nájsť svoju vlastnú cestu, často nás postretne aj chybička… Tak budeme mať aj nečakaný darček pre kamarátov. Niekomu prstienok určite sadne ako uliaty!

Vždy je lepšie, keď je prsteň o trochu menší, než naopak. Veľký prstienok nezmenšíme, ale malý môžeme zvnútra vybrúsiť a jeho veľkosť mierne zväčšiť.

Ako na prstienok na mieru

My si to ukážeme na ACS. Na začiatok sú dobrým pomocníkom merné pásiky, ktoré si môžeme kúpiť s materiálom. Sú na nich čísla zodpovedajúce veľkosti prsteňa. Pri stredne veľkom prstienku pridáme asi dve veľkosti. Na papierovom meradle sme namerali veľkosť 18, na žltom pásiku nastavíme 20.
Inou pomôckou je prilepiť papierik na prsteňový tŕň z dreva. Vezmeme si prsteň, ktorý nám dobre sedí. Navlečieme ho na tŕň s papierikom a na širšej strane tŕňa ceruzkou obkreslíme asi 1,5 mm od okraja prsteňa. V mieste čiary ceruzkou bude pomyselný stred budúceho prsteňa.

Prenesenie hliny na tŕň

Tu na nás číha druhé prekvapenie. Vyzerá to jednoducho, ale často hlina neposlúcha tak, ako by sme potrebovali. Schne medzi prstami a treba pracovať bez veľkého váhania. Inak nám bude praskať a povrch nebude tak hladký, ako by sme si priali. My to už vieme, preto postupujeme rýchlo a sme na to pripravení!

Z hliny si urobíme rovnomerného hadíka, odhadneme dĺžku prsteňa – teda približne toľko, aby sme hada omotali okolo tŕňa v mieste, ktoré sme si nakreslili. Hada „roztlačíme“ plastovou doštičkou približne na 4 karty. Na jednej strane zrežeme a opatrne zdvihneme z podložky. Prenesieme na linku na tŕni, ktorú sme si zľahka navlhčili vodou. K zrezanému okraju pripojíme druhý koniec, ktorý odrežeme v mieste spoja. Oba konce spojíme, použijeme špachtľu, modelovacie nástroje alebo priamo prsty. Štetcom uhladíme, podľa potreby použijeme pastu na vyplnenie medzier a vyhladenie. Prsteň na tŕni veľmi nenamáčame, inak by sa zväčšil a uvoľnil. Tým by bol trocha deformovaný a nepravidelný.

Inou možnosťou, ako urobiť plochý dlhý pásik, je nalepiť na podložku dva plastové pásiky s hrúbkou 0,6 - 1 mm tak ďaleko od seba, ako chceme mať široký prsteň. Hadíka medzi ne vtlačíme plastovou doštičkou a odrežeme od okrajov skalpelom. Hrany ale budú ostrejšie a bude potrebné ich poriadne opracovať, keď prstienok zaschne.

Po usušení prsteň opatrne zložíme z tŕňa, papierik zrolujeme dovnútra a plochý krúžok začistíme, obrúsime do hladka a prípadné nerovnosti zaplníme nanesením pasty. Najmä v spoji sa to spočiatku stáva. Suchý prstienok začistíme a je pripravený na ďalšiu prácu. Vypálime až po dokončení celého prsteňa.

Súvisiace články

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Prečítajte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, víťazkou súťaže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategórii tvorby prsteňov. Rozprávali sme sa o tom, kde berie inšpiráciu pre svoju tvorbu, aký je jej najobľúbenejší šperk aj o tom, čo by odporučila tým, ktorí chcú s tvorením s Art Clay začať.

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Modelovacie striebro a kamene k sebe patria. Jeden materiál umocňuje krásu a silu toho druhého. Len treba starostlivo voliť tie, ktoré sa so striebrom vypaľovať môžu, a tie, ktoré sa osadia až po vypálení.

Pomôcky, bez ktorých sa pri práci s modelovacími kovmi nezaobídete

Pomôcky, bez ktorých sa pri práci s modelovacími kovmi nezaobídete

Zistite, aké základné pomôcky budete potrebovať na tvorbu s modelovacími kovmi!

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Ivana
Piatok, 26. Apríl 2024

100%

V tomto obchůdku nakupuji pravidelně a zatím mě nikdy nezklamali. Všem kutilům ho mohu s klidným svědomím doporučit.

+ velký výběr korálků a komponentů nejen ze stříbra

+skvělé ceny

+rychlé dodání

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť