Ako dotvoriť šperky z Art Clay Silver

Pondelok, 12. september 2022

Z modelovacieho striebra Art Clay Silver nechcete vytvoriť len drobnosť, ktorú si odložíte na poličku. Chcete vyrobiť šperk, ktorý budeme môcť skutočne nosiť. Naša špecialistka Jana Veselá pre vás pripravila tipy, ako zo svojho výrobku vytvoriť šperk na každý deň.

Ako dotvoriť šperky z Art Clay Silver

Úchyty, očká

Každý šperk si musíme upraviť tak, aby sa dobre nosil, presnejšie, aby sa vôbec dal nosiť. Pri závesoch a náhrdelníkoch je tým najjednoduchším uchytením dierka s očkom alebo nitom. Rôzni autori pristupujú k vŕtaniu dierok odlišne. Niekto ich robí do vlhkej hliny rovno, niekto do suchého šperku, iný až po vypálení. Ja si dierky vopred naznačím, zľahka hlinu za vlhka prepichnem a uhladím. Za vlhka preto, aby sa od dierky nevytvorili trhlinky. Po vysušení dovŕtam jemným vrtáčikom. Prepichnúť ju môžeme špilkou, kovovou ihlicou alebo špáradlom. Po vypálení veľkosť dierky upravíme pilníčkom. Pretiahneme strieborné očko a buď len dovrieme, alebo spoj zospájkujeme striebornou spájkovačkou. Dierkou môžeme pretiahuť nit a nad okrajom šperku drôtik stočíme.

Očká

Ďalším možným typom je očko z drôtu, ktoré môžeme kúpiť hotové (999/1000), alebo si ho z rýdzeho drôtu kliešťami vytvarujeme. Očko vtlačíme do ešte tvárnej hliny, zapustíme až k ohybu. Otvor uhladíme a pred vypálením ešte skontrolujeme, či pevne drží. Ak nie, pridáme trochu pasty zo striekačky alebo štetcom.

Tunelík

Tunelík je môj favorit. Je to uchytenie, ktoré perfektne dopĺňa vyznenie šperku, je dostatočne robustné, aby unieslo aj masívnejšie kúsky, a pritom je nenápadné. Podľa toho, aké hrubé bude vlákno, koža alebo iný materiál, si zvolíme priemer trubičky. Tenká je na priemer špáradla, hrubá trebárs na plastovú slamku. Z hliny si vyvaľkáme hadíka, sploštíme doštičkou na 3 karty a omotáme okolo zvoleného materiálu. Je na náš, aký bude široký. Presahujúcu časť vsunieme pod šperk, s podkladom spojíme pastou ACS. Prstom alebo štetcom uhladíme. Na viditeľnej časti môžeme vytvoriť ďalšie zdobenie, dolepiť nový doplnkový motív.

Tunelík môžeme prichytiť aj na zadnú stranu šperku, len treba dať pozor na ťažisko šperku, aby visel v správnej polohe a nepreklápal sa. Tento variant použijeme tam, kde nechceme rozbíjať motív a chceme mať uchytenie neviditeľné.

Brošne

Brošne sú v súčasnosti zasa veľmi moderné. Ich uchytenie môžeme robiť niekoľkými spôsobmi. Prvým je použitie hotovej brošňovej mechaniky, ktorú si kúpime. Rýdze sa, myslím, nevyrábajú, ale v striebre 925/1000 ich zoženieme ľahko v rôznych prevedeniach. Zapracujeme pevnú časť do vlhkej hliny a dobre začistíme. Môžeme ju pastou pripojiť aj do vysušenej brošne, kde sme si ponechali miesto na vloženie, ktoré dobrúsime, aby mechanika dobre zapadla. Druhým variantom, ktorý mám veľmi rada, je si mechaniku vyrobiť. Do tunelíka navlečieme oceľový antikoro drôt 0,5 mm, kliešťami ohneme tak, aby dobre sedel, a dolnou časťou pripevníme dva ostrovčeky hmoty, ktoré si vytvarujeme podľa potreby. Za ne sa pružiaci drôtik zachytí. Konce oceľového drôtika vybrúsime do ostrých ihličiek. Spracovávame, teda navliekame a ohýbame po vypálení, aby sme si šperk nepoškriabali alebo nezlomili.

Zapínania a uzávery

K svojim unikátnym šperkom často potrebujeme neobvyklé zapínania, zvláštne uzávery. Na to je modelovacie striebro vynikajúcim materiálom. Môžeme si z neho vytvarovať americké zapínania, zaujímavé háčiky, ktoré prevlečieme do zdobeného očka, kaplíky, šlupne a rozmanité koncovky. Ak neviete aké, ako presne tvarovať – veľa inšpirácie nájdete na internete, nielen na stránkach venovaných modelovacím kovom.

Súvisiace články

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Prečítajte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, víťazkou súťaže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategórii tvorby prsteňov. Rozprávali sme sa o tom, kde berie inšpiráciu pre svoju tvorbu, aký je jej najobľúbenejší šperk aj o tom, čo by odporučila tým, ktorí chcú s tvorením s Art Clay začať.

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Prstene sú veľmi často tým, čo nás k modelovaciemu striebru privedie. Láka nás to, že si môžeme sami urobiť malý predmet spojený s toľkými emóciami a významami. Prstene ale patria medzi tie trochu náročnejšie kúsky. Je tu niekoľko drobných záludností, ktoré na nás číhajú. O to väčšia ale bude na konci radosť z hotového prstienka!

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Modelovacie striebro a kamene k sebe patria. Jeden materiál umocňuje krásu a silu toho druhého. Len treba starostlivo voliť tie, ktoré sa so striebrom vypaľovať môžu, a tie, ktoré sa osadia až po vypálení.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!