Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Sobota, 17. september 2022

Modelovacie striebro a kamene k sebe patria. Jeden materiál umocňuje krásu a silu toho druhého. Len treba starostlivo voliť tie, ktoré sa so striebrom vypaľovať môžu, a tie, ktoré sa osadia až po vypálení.

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Jednoduchou pomôckou je tvrdosť kameňa. Farebné kamene a polodrahokamy, ktorých tvrdosť je 7 a nižšie podľa Mohsovej stupnice tvrdosti, nevydržia. Popraskajú, rozmrvia sa alebo zmenia farbu. Vyhľadáme si na internete tabuľku a overíme si, akú máme šancu, že kamienok vypaľovanie vydrží. Aj tak sa to nemusí vždy podariť. Dôležité je postupné chladenie v minerálnej vate alebo chladiacom granuláte – napríklad v perlite. Pri drobných kameňoch môžeme trochu improvizovať a prikryť chladnúci šperk malým nahriatym kvetináčom. Teplo bude unikať pomalšie a nedôjde k popraskaniu.

Na vypálenie so striebrom

Všeobecne môžeme povedať, že vypaľovanie v zdraví prečkajú laboratórne vyrobené drahé kamene. Majú rovnaké chemické zloženie ako tie v prírode. To, čo umožňuje vypaľovanie, je fakt, že sú čisté – bez inklúzií, prasklín a drobných nečistôt, a vznikali väčšinou v obrovskom teple. Ak k nim budeme pristupovať šetrne a nevystavíme ich veľkému teplotnému šoku, zostanú bez poškodenia a zmeny farby. Mali by sme ich nakupovať z overeného zdroja, aby sa nestalo, že pracujeme s náhradou, sklom, alebo dokonca plastom.

Vypaľovať sa dajú aj kubické zirkóny (CZ). Len sa môže stať, že pri niektorých dôjde k zmenám farieb (červené CZ zhednú, zelené zožltnú a pod.). Je dobré sa poradiť pri nákupe alebo ich kupovať v špecializovanom obchode, kde majú s vypaľovaním skúsenosti. V peci ich vypaľujeme v striebre na 650 °C a dlhšiu dobu, 30 až 35 minút.

Kamene, ktoré môžeme použiť s istotou, sú vltavíny. Malé kúsky sa dokonca dajú vypáliť kahancom (pozor, vždy používame ochranné okuliare). Dobre sa vypaľujú granáty a almandíny. Vyskúšala som drobný topás, vydržal a nepopraskal. Stále sú aj smaragdy, rubíny a diamanty.

Rada: šperky s kameňmi pri vypaľovaní dáme medzi dva plátky – dve perinky minerálnej vaty. Kamene sú lepšie chránené pred výkyvmi teplôt a nepraskajú.

Osadenie po vypálení striebra

V klasickej zlatníckej práci sa kamene zasadzujú do obruby (cargle) z pásika, na príchytky (krapne) a pod. Najjednoduchšie je aj pri modelovacom striebre zasadzovanie na krapne: kameň sa po vypálení vloží na hotovú obrubu zapustenú do hliny a príchytky sa cezeň ohnú. Presahujúce kúsky krapní sa odrežú a zapilujú. Pri modelovacom striebre sú obruby aj príchytky z rýdzeho striebra 999/1000. Nakupujeme ich väčšinou u predajcov modelovacích kovov, pretože nie sú bežne používané a horšie sa zháňajú a ich veľkosti sú len v limitovanej ponuke. Pásiky si môžeme pripraviť z drôtu, ktorý vyvalcujeme do potrebnej hrúbky. Vyžaduje to však klasické zlatnícke vybavenie a to nemáme všetci k dispozícii. Preto je tu možnosť kúpiť polotovary v striebre 999 už pripravené a dnes už sú k dispozícii aj v medi alebo bronze, na použitie v týchto kovoch.

Osadenie striekačkou

Menšie kamienky, pri ktorých máme istotu, že sú na vypaľovanie vhodné, môžeme osadiť pomocou striekačky, ktorou v tenkých vrstvách vytvoríme lôžko. Do základnej vaničky (raz až dvakrát vrstvíme striekačkou linku) vložíme kameň a striekačkou jemne a precízne olemujeme. Štetčekom uhladíme strany a necháme dobre vyschnúť. Kamienok akoby ovinieme hlinou. Pri vypálení sa materiál scvrkne a kameň pevne zachytí v obrube z linky modelovacieho striebra.

Osadenie priamo do hliny

Kamienky priamo do hliny môžeme usadiť za vlhka alebo lepšie do suchého tvaru. Za vlhka je to pomerne jasné, kamienok zatlačíme do materiálu tak, aby bol brúseným okrajom mierne pod úrovňou povrchu a nevyčnieval. Kameň pred vypaľovaním perfektne očistíme, aby na ňom nezostali stopy hliny, smietka alebo ťahy štetcom.

Na suchom šperku si ceruzkou vyznačíme miesta na kamene a ručnou frézkou vyvŕtame otvor – lôžko na kamienok. Pracujeme opatrne, suchá hlina je veľmi krehká. Mala by byť hrubá cca 1 mm, podľa veľkosti kameňa aj vyššia. Každé lôžko začneme vyvŕtavať frézkou menšou, než je priemer zasadzovaného kameňa. Potom už len treba lôžko mierne zväčšiť, aby sa doň kameň vošiel. V tomto štádiu treba pracovať maximálne presne a opatrne, aby sme šperk nezlomili.

Kamene by mali ísť všade do lôžka veľmi tesne. Pred definitívnym uložením kamienka do jamky štetcom alebo hrotom striekačky kvapneme trochu pasty, ktorá kamienok upevní. Nemusíte ju používať tam, kde chceme, aby bol kameň „vo vzduchu“ odspodu a prechádzalo ním zdola svetlo. Pri vypaľovaní sa hlina okolo kameňov zmrští a tie zostanú pevne usadené v kove. Pri zanorení kameňa do hliny pamätáme na to, že by kameň nemal vyčnievať, ale horná plôška brúseného kameňa by mala byť v úrovni povrchu šperku.

Súvisiace články

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Prečítajte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, víťazkou súťaže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategórii tvorby prsteňov. Rozprávali sme sa o tom, kde berie inšpiráciu pre svoju tvorbu, aký je jej najobľúbenejší šperk aj o tom, čo by odporučila tým, ktorí chcú s tvorením s Art Clay začať.

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Prstene sú veľmi často tým, čo nás k modelovaciemu striebru privedie. Láka nás to, že si môžeme sami urobiť malý predmet spojený s toľkými emóciami a významami. Prstene ale patria medzi tie trochu náročnejšie kúsky. Je tu niekoľko drobných záludností, ktoré na nás číhajú. O to väčšia ale bude na konci radosť z hotového prstienka!

Pomôcky, bez ktorých sa pri práci s modelovacími kovmi nezaobídete

Pomôcky, bez ktorých sa pri práci s modelovacími kovmi nezaobídete

Zistite, aké základné pomôcky budete potrebovať na tvorbu s modelovacími kovmi!

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!