Jana Veselá: môj strieborný príbeh

Pondelok, 29. august 2022

Pretože vám chceme neustále chystať nové kreatívne výzvy, rozhodli sme sa v tomto roku do sortimentu začleniť materiály, ktoré sú určené skôr tým, ktorí sa usilujú o skutočne umeleckú tvorbu šperkov. Modelovacie striebro Art Clay Silver sme doplnili meďou a bronzom. Zdobiť tieto kovy môžete pomocou šperkárskeho smaltu. A ako na to vám prezradí Jana Veselá, významná česká šperkárka a výtvarníčka pracujúca práve so smaltom a vzácnymi kovmi. Zoznámte sa s ňou.

Jana Veselá: môj strieborný príbeh

Pracujem s Art Clay Silver od roku 2007. V auguste 2008 som dokončila certifikačné kurzy a stala sa medzinárodným master inštruktorom práce s Art Clay. V zásadných technologických postupoch však striktne dodržiavam odporúčania výrobcu a radím to aj na svojich kurzoch. Môžeme improvizovať v nástrojoch, v spôsoboch ukladania, modelovania aj finálneho opracovania, ale vždy treba rešpektovať základy práce s hmotou až po dobu výpalu.

Dlho mi trvalo, kým sa môj vzťah k materiálu zásadne premenil. Dlho som robila to, čo mi modelovací kov – hlina dovolila. Možno aj zaujímavé šperky, ale pre mňa boli limitované tým, čo sa mi podarilo s materiálom urobiť. A potom zrazu, asi po troch rokoch, to bolo inak. Hlina začala poslúchať mňa. V tej chvíli nastal zlom a zrazu sa otvoril celý „svet“ možností. Prehodili sa roly. V rukách som mala materiál, v ktorom bolo všetko, o čom som kedy v šperku snívala. Priestorovosť, jemnosť, drsné ťahy aj precíznosť, pohyb a dynamika. A materiál začal robiť to, čo som chcela ja, poslúchal ma.

Súvisiace články

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Prečítajte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, víťazkou súťaže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategórii tvorby prsteňov. Rozprávali sme sa o tom, kde berie inšpiráciu pre svoju tvorbu, aký je jej najobľúbenejší šperk aj o tom, čo by odporučila tým, ktorí chcú s tvorením s Art Clay začať.

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Ako vyrobiť prsteň z modelovacieho striebra Art Clay Silver

Prstene sú veľmi často tým, čo nás k modelovaciemu striebru privedie. Láka nás to, že si môžeme sami urobiť malý predmet spojený s toľkými emóciami a významami. Prstene ale patria medzi tie trochu náročnejšie kúsky. Je tu niekoľko drobných záludností, ktoré na nás číhajú. O to väčšia ale bude na konci radosť z hotového prstienka!

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Ako zapojiť do šperku z Art Clay Silver kamene

Modelovacie striebro a kamene k sebe patria. Jeden materiál umocňuje krásu a silu toho druhého. Len treba starostlivo voliť tie, ktoré sa so striebrom vypaľovať môžu, a tie, ktoré sa osadia až po vypálení.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!