2 jednoduché spôsoby, ako na domácu výrobu sviečok

Streda, 26. október 2022

Vyrobiť si sviečku doma nie je veda! Sviečku môžete tvoriť buď do nádob alebo zo silikónových foriem a v tomto článku sa pozrieme práve na tieto 2 základné spôsoby výroby sviečok.

2 jednoduché spôsoby, ako na domácu výrobu sviečok

Výroba sviečky do nádoby

Doma vyrobené sviečky do nádob sú skvelou dekoráciou aj originálnym darčekom. V našej ponuke nájdete rôzne kovové aj sklenené nádoby s praktickým viečkom, vďaka ktorému môže samotná nádoba poslúžiť aj ako darčekové balenie.

Vosky, ktoré môžeme na tento druh sviečky použiť:

Postup:

  1. Rozohrejte vosk podľa pokynov na konkrétnom balení.
  2. Na dno nádoby nalepte stojanček s knôtom, a to buď kvapkou lepidla alebo kvapkou vosku, ktorý máte rozohriaty.
  3. Napnite a zafixujte knôt do centrovacieho držiaka.
  4. Teraz môžete liať vosk do nádoby. Nezabudnite, že textilný knôt by mal mať cca 1 cm a drevený 4 - 6 mm nad hladinou vosku (po zatvrdnutí), podľa toho teda určite hladinu.
  5. Nechajte sviečku vytvrdnúť, ideálne 48 hodín.
  6. Po úplnom vytvrdnutí je vhodné skrátiť knôt na odporúčanú dĺžku.
  7. Na dozdobenie nádoby môžete použiť naše farby, kreatívne papiere alebo trebárs stuhy.

Výroba sviečky z formy

Tieto sviečky nazývame buď sviečkami z foriem alebo voľne stojacimi sviečkami. Je nutné mať na pamäti, že zapálené sviečky by sa vždy mali nachádzať na nehorľavom podklade.

Vosky, ktoré môžeme na tento druh sviečky použiť:

Postup:

  1. Rozohrejte vosk podľa pokynov na konkrétnom balení.
  2. Použite prevliekaciu ihlu na knôty na prepichnutie silikónovej formy v strede spodnej strany a dierou pretiahnite knôt.
  3. Na každej strane nechajte o niekoľko centimetrov knôtu viac, na spodnej strane ho môžete zafixovať uzlíkom, na hornej strane potom knôt napnite a zafixujte pomocou centrovacieho držiaka.
  4. Nezabudnite, že pri väčšine foriem je tá strana, z ktorej lejete vosk, tou, na ktorej bude výsledný výrobok stáť – výrobok je teda vlastne v tejto chvíli hore nohami.
  5. Teraz môžete liať vosk do formy.
  6. Nechajte sviečku vytvrdnúť, ideálne 48 hodín.
  7. Po úplnom vytvrdnutí je vhodné skrátiť knôt na odporúčanú dĺžku.
  8. Na vytvorenie krásneho darčekového balenia môžete použiť naše kreatívne papiere, darčekové a baliace potreby alebo trebárs stuhy.

TIP: Po vyliatí formy aj nádoby môžu vo vosku vzniknúť bubliny – vzduchové kapsy, ktoré sú nežiaduce a nie je ich vidno, pretože sú vnútri sviečky. Odporúčame vo chvíli, keď je sviečka už vychladnutá a vosk je vytuhnutý, pomocou špilky do sviečky niekoľkokrát pichnúť, predovšetkým v okolí knôtu. Uvoľní sa tým vzduch, ktorý môže byť vo vosku nahromadený. Vzniknuté dierky potom zalejte voskom, ktorý sa zvýšil z výroby sviečky, a ak vosk už nemáte, použite teplovzdušnú pištoľ, ktorá roztaví hornú vrstvu vosku, a tá potom zaplní vzniknuté diery. Keby vo sviečke zostala vzduchová bublina, mohlo by dôjsť k prepadom behom horenia alebo k nerovnomerného horeniu.

Do sviečkového vosku môžete pridať aj okvetné lístky, rôzne farbivá alebo arómy. Na to, aby sviečka krásne horela, treba vedieť vybrať aj správny knôt. Tejto téme sme sa venovali v článku Vyznajte sa v knôtoch. Ďalšie rady a tipy potom nájdete v tomto rázcestníku.

Budeme radi, ak sa s nami podelíte o svoju tvorbu buď na našom Facebooku alebo na Instagrame, značka #inspiraciaodmanumi.

Súvisiace články

Príbeh malej značky: sviečky Vyhořelá

Príbeh malej značky: sviečky Vyhořelá

Prečítajte si rozhovor s tvorkyňami sviečok pod značkou Vyhořelá. Rozprávali sme sa okrem iného o tom, ako sa k tvorbe sviečok dostali, kam sa plánujú posúvať alebo kde môžete ich produkty kúpiť.

Sviečková výzva: rozhovor s ambasádorkou Marcelkou

Sviečková výzva: rozhovor s ambasádorkou Marcelkou

Prečítajte si rozhovor s našou ambasádorkou Marcelkou. Rozprávali sme sa okrem iného aj o tom, ako s tvorbou sama začala, kde hľadá inšpiráciu alebo čo by odkázala tým, ktorí by chceli začať.

Marcová výzva: Tvorte sviečky

Marcová výzva: Tvorte sviečky

Marec, za pec zalez, vosk roztop a sviečku vyrob! Nadchnite sa aj vy pre výrobu sviečok, súťažte s nami v marci a vyhrajte až 1 000 Kč!

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Eva
Streda, 27. Marec 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Utorok, 26. Marec 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Marec 2024

100%

rýchlosť