Vyznajte sa v knôtoch

Štvrtok, 20. október 2022

Knôt je, dá sa povedať, srdcom sviečky. Je teda naozaj dôležité vybrať správny knôt a vedieť s ním pracovať. A práve tomu sa budeme venovať v tomto článku.

Vyznajte sa v knôtoch

Na trhu existuje veľa druhov knôtov, niektoré si môžete vyrobiť aj doma. Najbežnejšie sú bavlnené splietané knôty a samostatnou kapitolou sú potom knôty drevené.

Knôty z textilu

Textilné knôty sa hodia na sviečky z parafínu, včelieho aj rastlinného vosku. Posledné zmienené knôty majú v základe pridaný veľmi tenký prúžok papiera, napomáha lepšiemu nasatiu vosku a pomalšiemu horeniu. V našej ponuke nájdete ploché knôty od overeného nemeckého výrobcu, ktorý na ich výrobu používa tie najkvalitnejšie bavlnené materiály. A prečo bavlna? Je to prírodný materiál, ktorý horí bez zvyšku, nevydáva zápach a neškvarí sa. Nesmie v ňom byť ale primiešaný iný materiál a musí ísť o čistú bavlnu.

Špecialita na knôty – včelie vosky

Na použitie do sviečok z včelieho vosku odporúčame naše knôty na sójový vosk, práve pre ten vpletený papierik, ktorého prednosťou je lepšie nasatie vosku. Pre knôt vo sviečke z včelieho vosku môže byť veľmi obťažné vosk nasať, pretože hrá úlohu to, kedy, kde a ako bol vosk získaný, čo sa nedá s presnosťou určiť. Všetko vymenované môže mať vplyv aj na to, ako bude sviečka horieť. Z tohto dôvodu bude tvorba sviečok z včelieho vosku vyžadovať trocha viac času na testovanie, aby ste našli ten najlepší knôt pre svoju sviečku. Odporúčame použiť vždy knôt o niečo hrubší, než je priemer danej nádoby (napríklad pre nádobu s priemerom 4 cm je lepšie použiť knôt na priemer sviečky 6 cm a viac).

Drevené knôty

Samostatnou kapitolou sú knôty drevené, ktoré môžu pri horení vydávať krásny jemný zvuk praskajúceho dreva. Používajú sa len do nádob a sú vhodné na aromatizované sviečky. Vosk sa vďaka nim rozpúšťa a horí pomalšie než pri bavlnených knôtoch. Naše knôty z ružového dreva môžete použiť zložené do kríža alebo ako jednotlivý plátok, v závislosti od veľkosti sviečky.

Pozor, ak drevený knôt dobre horí, znamená to, že odhára veľmi miernym a nízkym, cca 2 mm vysokým plamienkom. Nečakajte plameň ako pri klasickom bavlnenom knôte. Pri drevenom knôte treba prvýkrát nechať sviečku nejakú dobu horieť, kým sa rozpustí celý povrch sviečky. Vosk si totiž vytvára akúsi pamäť a ak uhasíte plameň príliš skoro, bude vám sviečka odhárať už stále len v danej plôške a nerozpustí sa celá, čo by bola škoda.

Výber správneho knôtu

Najskôr je nutné si určiť, z akého vosku budete sviečku vyrábať a aký priemer má nádoba alebo forma na sviečku. Na každý druh vosku sa hodí trochu iný knôt a objem je zasa dôležitý kvôli jeho veľkosti. Prehľadnú tabuľku voskov a knôtov nájdete úplne dole v tomto článku. Určenie rozmerov vhodných nádob pri jednotlivých knôtoch v našej ponuke je orientačné a výsledok môže ovplyvniť viacero faktorov. Knôty predávame v metráži, aby ste ich mohli prispôsobiť zvolenej nádobe či forme.

Ako rozbúchať srdce sviečky

Knôt vkladajte do nádob či foriem vždy pred naliatím vosku. Do foriem sa knôty dávajú bez plieškov a je dobré ich zafixovať v centrovacom držiaku, aby boli napnuté a viedli presne stredom formy. Pri silikónových formách je najskôr nutné prepichnúť dno prevliekacou ihlou na knôty, pri polykarbonátových formách je prieťah už predpripravený.

V prípade liatia sviečok do nádob ich treba zabezpečiť plieškom (t.j. držiakom), do ktorého sa knôt jednoducho zatlačí kliešťami. Na dno nádoby sa držiak prilepí kvapkou lepidla alebo rozpusteného vosku.

Knôt pri výrobe nechávajte vždy dlhší, pokojne o niekoľko centimetrov (pri sviečkach do foriem na obe strany). Textilný knôt sa zastriháva na dĺžku 1 cm až po úplnom vytvrdnutí vosku. Drevený knôt je tiež nutné skrátiť, a to cca na 4 - 6 mm.

Preparácia knôtov

Knôty je možné si vopred pripraviť a napreparovať buď voskom alebo napr. voskovým aditívom, ako je Alpha Olefin. Na preparáciu treba rozpustiť malé množstvo vosku či aditíva, doň namočíme knôt a natiahneme/vyvesíme, kým nám táto malá vrstvička vosku na knôte stuhne. Takto pripravený knôt bude pekne držať a nebude sa krútiť. Alpha Olefin je dobrý hlavne preto, že má vyššiu teplotu topenia než väčšina voskov, a preto keď nalejete vosk do nádoby či formy, nebude mať tendencie sa rozpúšťať.

Porovnanie správne a zle vybraného knôtu

Správny knôt spoznáte tak, že sviečka horí jasným plameňom, ktorý je nižší, nezanecháva dymovú stopu a vosk sa rozpúšťa rovnomerne po celom povrchu sviečky. Najlepší knôt je ten, keď je vosk rozpustený cca 1 mm od okraja sviečky a takto horí po celú dobu.

Zle zvolený knôt na rozdiel od toho spoznáte tak, že vám sviečka vytvorí voskové jazierko len v okolí knôtu, do sviečky vám vyhorí „tunel“. V takom prípade je knôt príliš tenký. Na druhej strane, ak sa vám rozpustí viac než vrchná vrstva, knôt je príliš hrubý.

Budeme radi, ak sa s nami podelíte o svoju tvorbu buď na našom Facebooku alebo na Instagrame, značka #inspiraciaodmanumi.

Súvisiace články

Príbeh malej značky: sviečky Vyhořelá

Príbeh malej značky: sviečky Vyhořelá

Prečítajte si rozhovor s tvorkyňami sviečok pod značkou Vyhořelá. Rozprávali sme sa okrem iného o tom, ako sa k tvorbe sviečok dostali, kam sa plánujú posúvať alebo kde môžete ich produkty kúpiť.

Sviečková výzva: rozhovor s ambasádorkou Marcelkou

Sviečková výzva: rozhovor s ambasádorkou Marcelkou

Prečítajte si rozhovor s našou ambasádorkou Marcelkou. Rozprávali sme sa okrem iného aj o tom, ako s tvorbou sama začala, kde hľadá inšpiráciu alebo čo by odkázala tým, ktorí by chceli začať.

Marcová výzva: Tvorte sviečky

Marcová výzva: Tvorte sviečky

Marec, za pec zalez, vosk roztop a sviečku vyrob! Nadchnite sa aj vy pre výrobu sviečok, súťažte s nami v marci a vyhrajte až 1 000 Kč!

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Dita
Utorok, 30. Apríl 2024

100%

Celková spokojenost, nemám, co bych vytkla...

+ Zajímavá nabídka, rychlé vyřízení objednávky, kvalitní a hezké zboží

Miroslava
Pondelok, 29. Apríl 2024

100%

Paráda, doporučuju.

+ Díky za super rychlost. Objednávka mi hořela, objednávala jsem na dobírku a odeslali mi to vážně v…

Zdeňka
Sobota, 27. Apríl 2024

100%

Velký výběr, rychle dodáno.