Zoznámte sa s technikou smaltovania

Pondelok, 8. august 2022

Je to starodávna technika, s ktorou pracovali v dávnych dobách už aj Egypťania. Farebná vrstva skla rozžiarila povrch kovu, či už išlo o zlato, striebro alebo meď.

 

Zoznámte sa s technikou smaltovania

Smalty, teda tie pravé, delíme na tri druhy: na technické, šperkárske a syntetické (smalty za studena). Ďalšie delenie je podľa farebnosti – transparentné (teda priesvitné až priehľadné), opakné (krycie a nepriehľadné) a opalizujúce (majúce efektné záblesky a meniacu farbu podľa uhla pohľadu).

Často sa stretávame s pojmami smalt a email. Je to to isté, ide o synonymá. Ide o farby, ktoré sa stávajú pevnými a kompaktnými výpalom v peci alebo kahanci. Občas sa stretávame aj so syntetickými emailami, ktoré majú iné chemické zloženie než sklovité smalty. Používajú sa na nátery kovov, dreva a pod.

Aké kovy môžem využiť ako podklad pre smalt?

Najzákladnejším kovom je meď – či už vo forme pripraveného tvarového výseku alebo pásika/plátku, z ktorého si sami vystrihnete nožnicami na plech požadovaný tvar základného komponentu.

Smalty vyzerajú skvele nielen na medených podkladoch, ale aj na modelovacích kovoch – presnejšie na modelovacom Art Clay Silver aj na Art Clay Copper. Vypálené a spracované podklady po odmastení môžeme smaltovať a najmä na striebre farby doslova svietia. Sú jasné a rozžiarené. Na modelovacej medi naopak ponúkajú škálu tajomných chemických reakcií, s ktorými sa môžeme pohrať a sami budeme prekvapení, čo z pece vytiahneme.

Ako sa smalt vypaľuje?

Nanesenú vrstvu sklovitého prášku vypaľujeme v peci alebo kahancom. V domácej rúre sa to nedá. Klasický smalt potrebuje na výpal teploty vyššie než 650 °C. Rôzne odtiene potrebujú rôzne teploty, najčastejšie okolo 750 °C a viac. Spoľahlivo ich vypálime v malej peci, kde výpal trvá cca dve minúty podľa farby. Zjednodušene môžeme povedať, že modré potrebujú teplotu mierne vyššiu, červené, naopak, nižšiu. Pri každom odtieni nájdeme odporúčanú teplotu výpalu.

Ako začať tvořiť smaltované šperky?

Práve kvôli potrebe výpalu v peci je smaltovanie šperkov trochu náročnejšia technika. Je preto lepšie si ju najskôr niekde vyskúšať – napríklad na kurze. Ak vás jeho rozmanitosť chytí za srdce, v našej sekcii Všetko pre smaltovanie šperkov nájdete potrebný materiál, pomôcky aj pece.

Súvisiace články

Základné techniky smaltovania šperkov

Základné techniky smaltovania šperkov

Zoznámte sa so základnými technikami používanými na smaltovanie šperkov a pustite sa do tvorenia!

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!