Všetko, čo ste chceli vedieť o výrobe sviečok

Štvrtok, 13. október 2022

Chceli by ste preniknúť do tajov domácej výroby sviečok? Spísali sme pre vás článok, kde nájdete prehľadné rozdelenie základných voskov, knôtov, ale aj ďalšie informácie, ktoré by ste mali vedieť, kým sa pustíte do prvého rozohrievania vosku.

Všetko, čo ste chceli vedieť o výrobe sviečok

Základné druhy voskov a ich špecifiká

Každý vosk sa hodí na trochu iný typ sviečky, majú odlišnú teplotu topenia a treba k nim zvoliť aj rozdielne knôty. Sú 3 základné druhy sviečkových voskov, konkrétne ide o:

  1. parafín
  2. rastlinné vosky
  3. včelí vosk

Najlepšie sa spracováva vosk, ktorý je vo forme tzv. granuliek. U nás v Manumi nájdete vosk aj aditíva práve v tejto podobe.

Parafín

Parafín má flexibilné využitie v rôznych odboroch, od zdravotníctva cez kozmetický priemysel až práve po výrobu sviečok. Získava sa destilačným procesom z ropy, takže aj parafín je prírodný materiál, len nerastného pôvodu. Na sviečky sa používa špeciálny sviečkový parafín s nízkym obsahom oleja, bežne do 2 % objemu, a najkvalitnejšie potom obsahujú len cca 0,5 % oleja. Teplota topenia parafínu je okolo 58 °C.

Sviečkový parafín je priesvitný, belasej farby, má sklony k nechtovateniu (malé biele lupienky) a vytvráraniu bublín v hotovom výrobku. Aby sa tomu predišlo, pridávajú sa doň rôzne aditíva, ktorými sa zušľachťuje.

Aditíva do parafínového vosku:

  1. Stearín je vyrábaný z rastlinných olejov alebo živočíšnych tukov a je biologicky rozložiteľný. Môžeme pridať až 25 % hmotnostného podielu zmesi. Sviečka potom získa krásne mliečnobiely až hodvábny vzhľad.
  2. Keraplus 3451 je aditívum používané na potlačenie kryštalizácie, prípadne nechtovatenia parafínu. Ide o špeciálny prípravok, ktorého sa pridáva len cca 1-1,5 % hmotnostného objemu. Zachová priesvitnosť, zušľachtí parafín a zabráni nechceným defektom.

Rastlinné vosky

Rastlinné vosky sú získavané z rastlinných zdrojov a sú biologicky rozložiteľné. Vzhľadom k svojmu pôvodu sú šetrné k prírode a sú obľúbené aj medzi vegánmi. Najbežnejšie je možné sa stretnúť s voskom palmovým a sójovým. Pri týchto voskoch treba rozlíšiť, či chceme sviečku v nádobe (pohár, keramická či kovová nádoba) alebo voľne stojacu, ktorú odlievame do foriem a potom vyberieme. Vosky na tieto typy sviečok majú totiž inú viskozitu a mastnosť.

Sójový vosk je vyrobený z oleja zo sójových bôbov. Jeho najväčšou výhodou je jeho udržateľnosť, je úplne obnoviteľný a tým pádom aj ekologický. Dobre vyrobená sójová sviečka bude horieť čisto a pomaly.

Sójový vosk ponúkame v dvoch variantoch, prvý je vhodný na sviečky do nádob a má teplotu topenia 42-48 °C, druhý variant je vhodný na samostatne stoajcu sviečku a má vyššiu teplotu topenia (57-63 °C).

Palmový vosk je rastlinný vosk vyrobený z palmového oleja. Výhodou palmového vosku je, že je superstabilný, horí čisto a bez sadzí, v rôznych podmienkach. Má výbornú kompatibilitu s vôňami a esenciálnymi olejmi – dobre drží a nesie vôňu. Aj tento vosk ponúkame vo forme do nádob s teplotou topenia 42-48 °C, ako aj vo verzii do foriem, kedy je teplota topenia o niečo vyššia (57-63 °C). Špecifikom palmového vosku je, že ak ho prehrejeme na teplotu 95 °C, po vychladnutí nám krásne skryštalizuje a sviečka získa vzor ľadových kvetov či námrazy.

Včelí vosk

Včelí vosk je prírodný produkt, ktorý je vedľajším produktom včelárstva. Sviečky z tohto vosku sú skvelým doplnkom, majú typickú žltú medovú farbu a špecifickú vôňu. Môžeme doň pridávať arómy, ale tento vosk vône nenesie tak dobre ako rastlinné vosky a vždy bude mať jemný nádych vône medu. Na druhej strane všeobecne dokonca horí dlhšie než práve sviečky z rastlinných voskov. Včelí vosk sa rozpúšťa pri teplote 65 °C.

Ako správne rozohrievať vosk?

Vosky na sviečky treba rozohrievať vo vodnom kúpeli, v prípade rozohrievania priamo na tepelnom zdroji môže dôjsť k rýchlemu rozohriatiu, prepáleniu, sfarbeniu do nežiaducej podoby. Je dobré mať poruke teplomer a vosky až na výnimky neprehrievať nad 80 °C.

Výnimkou môže byť napríklad palmový vosk, ktorý pri nahratí na teplotu 95 °C vytvorí po vytvrdnutí vzor ľadovej námrazy.

Vždy dodržiavajte odporúčané teploty topenia, ktoré nájdete na obale produktu alebo dole v popise na našom e-shope. Na rozohrievanie vosku odporúčame použitie špeciálneho riadu iba na tento účel.

Sviečky z foriem vs. sviečky do nádob

Aj keď by sa mohlo zdať, že je jedno, aký vosk použijete, nie je to tak. Vosky majú rozdielne vlastnosti. Konkrétne tie na sviečky do nádob sú mastnejšie, hutnejšie a majú dobrú priľnavosť k povrchu. Pred liatím do nádoby ale treba nádobu nahriať, aby vosk nedostal teplotný šok. V opačnom prípade by výsledná sviečka mohla byť nekvalitná a mohla by aj horšie horieť. Prezrite si naše sklenené a kovové nádoby na sviečky tu.

Vosky na sviečky z foriem majú oproti tým do nádob väčšiu zmraštivosť, a preto nepriľnú k povrchu a možno ich z foriem jednoducho vybrať. Formy na tento druh sviečok môžu byť zo silikónu, polykarbonátu či hliníka. V našej ponuke nájdete širokú škálu rôznych silikónových foriem.

Každá sviečka môže byť jedinečná

Do vosku totiž môžete pridávať sviečkové farbivá, okvetné lístky aj rôzne vône. V kombinácii s originálne zvoleným tvarom či nádobou bude každá sviečka dokonalým darčekom a dekoráciou do domácnosti.

Prehľad voskov, vhodných knôtov a teplôt topenia:

Druh vosku Teplota topenia Knôt Aditíva a ich možnosť použitia
Sójový vosk na sviečky do skla a keramiky 42-48 °C Textilný/drevený Nie
Sójový vosk na sviečky z foriem 57-63 °C  Textilný Nie
Parafín na výrobu sviečok z foriem 57-59 °C  Textilný Áno
Palmový vosk na sviečky z foriem

57-63 °C

* pri nahriatí na teplotu 95 °C vytvorí po vytvrdnutí vzor ľadovej námrazy

Textilný Nie
Palmový vosk na sviečky do skla a keramiky

42-48 °C

* pri nahriatí na teplotu 95 °C vytvorí po vytvrdnutí vzor ľadovej námrazy

Textilný/drevený Nie
Včelí vosk na sviečky z foriem a do nádob 64 °C  Textilný Nie
Kompozitná zmes parafínu a prírodných voskov na sviečky do skla a keramiky 43-49 °C  Textilný/drevený  Nie

Budeme radi, ak sa s nami podelíte o svoju tvorbu buď na našom Facebooku alebo na Instagrame, značka #inspiraciaodmanumi.

Súvisiace články

Príbeh malej značky: sviečky Vyhořelá

Príbeh malej značky: sviečky Vyhořelá

Prečítajte si rozhovor s tvorkyňami sviečok pod značkou Vyhořelá. Rozprávali sme sa okrem iného o tom, ako sa k tvorbe sviečok dostali, kam sa plánujú posúvať alebo kde môžete ich produkty kúpiť.

Sviečková výzva: rozhovor s ambasádorkou Marcelkou

Sviečková výzva: rozhovor s ambasádorkou Marcelkou

Prečítajte si rozhovor s našou ambasádorkou Marcelkou. Rozprávali sme sa okrem iného aj o tom, ako s tvorbou sama začala, kde hľadá inšpiráciu alebo čo by odkázala tým, ktorí by chceli začať.

Marcová výzva: Tvorte sviečky

Marcová výzva: Tvorte sviečky

Marec, za pec zalez, vosk roztop a sviečku vyrob! Nadchnite sa aj vy pre výrobu sviečok, súťažte s nami v marci a vyhrajte až 1 000 Kč!

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Eva
Streda, 27. Marec 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Utorok, 26. Marec 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Marec 2024

100%

rýchlosť