Upcyklované vianočné darčeky

Štvrtok, 17. november 2022

Možno aj vy ste, rovnako ako ja, hromadiči. Kreatívnym dušiam sa to občas stáva, že v rôznych objektoch vidia ďalšie možnosti využitia. Pretože tento téglik sa môže raz hodiť… A tento pohár od uhoriek je tiež veľmi pekný! Často to vedie k tomu, že nám náš tvorivý kútik pučí a pučí do objemov, ktoré už neujdú uštipačným poznámkam ostatných členov rodiny. Ale teraz máme dobrú príležitosť, ako sa zásob zbaviť! Vianoce.

Upcyklované vianočné darčeky

Upcycling, poslovenčene upcyklácia, je premena starých a nepotrebných produktov na produkty s vyššou úžitkovou hodnotou. Či už ide o veci, ktoré mali pôvodne iný účel (obaly, poháre, látky…), alebo už svojmu účelu doslúžili (dekorácie, ktorých dizajn sa už nehodí, poškodené oblečenie…). Pomocou kreatívnych techník a materiálu im dáte novú podobu a zmysel.

Môžete napríklad:

Opätovné využitie materiálov je zmysluplný trend, s ktorým sa snáď budeme stretávať čím ďalej, tým častejšie. Buďte aj vy medzi tými, ktorí si ho osvoja ako prví. Prinášame vám inšpiráciu na vlastnoručne vyrobené vianočné darčeky, ktoré zaručene potešia. A vy môžete mať radosť hneď dvakrát. Z toho, že venujete darček, ktorý sa páči, a zároveň z toho, že ste dali veci nový život a šetríte tak planétu.

Váza z pohára od cíceru

Kto z nás nemá v kuchyni vždy pár prázdnych pohárov. Tie užšie a vysoké, trebárs od cíceru alebo špargle, môžeme využiť ako základ na vázu. Rovnako dobre poslúži aj fľaša so širokým hrdlom, trebárs od mlieka.

Tvar pohára poslúži ako základ, ktorý môžeme potiahnuť samotvrdnúcou hmotou a tú ďalej dekorovať. Na prvý pohľad nikto nespozná, že nejde o plnohodnotnú keramiku vypálenú v peci. Len treba vázu využívať najmä so sušenými kvetmi alebo byť veľmi opatrný pri tom, keď do nej budeme liať vodu, aby sa povrch nenamočil.

Kvetináč z téglika od polievky

Jedlo so sebou alebo tiež take away je veľký nešvár najmä vo väčších mestách. Generuje totiž veľký objem obalových materiálov, ktoré sú využité len raz. Nemusí to tak však byť. Využite téglik, či už plastový alebo z voskovaného papiera, ako základ na kvetináč. Pomocou samotvrdnúcej hmoty mu dáte kabát, ktorý vyzerá ako vytiahnutý z keramickej pece. A pritom vám behom dvoch dní samovoľne vyschne pokojne aj v obývačke.

Miska z téglika od dezertu

Najmä my ženy máme veľa drobných nevyhnutností. Náušnice, prstienky, sponky, balzamy na pery… Je fajn mať ich kam odložiť, aby ich človek zasa na ďalší deň našiel. Na to poslúži mištička, na ktorú si ako základ môžete zvoliť akýkoľvek nízky téglik. Aj ju zo všetkých strán obalíte samotvrdnúcou hmotou a techniku dekoru zvolíte podľa vkusu obdarovaného. My sme využili akrylové farby. Ale rovnako tak môžete využiť farbu v spreji alebo trebárs mleté čierne korenie, ktoré sa pridáva už do mäkkej hmoty.

Stojanček na perá a štetce zo škatuľky od sviečky

Ak ste milovníkom nanukov, môžete v tomto projekte využiť úplne zvyškový materiál. My na vytvorenie stojanu na ceruzky z krabičky od sviečky použili špachtle, ktoré bežne slúžia na miešanie živice. Stačí tavná pištoľ a na škatuľke vytvoríte z dreva lamelový efekt, ktorý je aktuálne tak obľúbený v interiérovom dizajne. Môžete škatuľku nechať len tak alebo prilepiť štipček, ktorý bude držať poznámky alebo milú fotku.

Stojanček na perá z plechovky od kompótu

Plechovky si priam žiadajú, aby boli využité znovu. Ak ich zoskupíte viac dokopy, môžete si tak vyrobiť užitočný organizér na výtvarné potreby alebo trebárs na kuchynské náradie. Najskôr sme povrch plechovky natreli akrylovou farbou zmiešanou s jedlou sódou, čím vznikla hrubá štruktúra. Na ňu potom dobre priľnula mramorovacia farba. Možností, čo s plechovkou, je ale nespočet! Budeme radi, ak sa s nami na sociálnych sieťach podelíte o svoju verziu.

Sviečka z pohára od paštéty

Akonáhle raz zahoríte pre výrobu sviečok, je ťažké túto vášeň uhasiť. Ak máte chuť to tiež okúsiť, môžete začať voskom liatym do nádob, ktoré nájdete doma. Pohárov, plechoviek alebo obalov od sviečok, ktoré už dohoreli. Na tieto účely sa hodí sójový, palmový alebo zmesný vosk do nádob. Ten na rozdiel od vosku do foriem dokonale priľne k stenám nádoby. Dozdobiť ho môžete sušenými kvetmi, trblietkami alebo trebárs zlomkami minerálov.

Macramé lampáš z pohára od nakladačiek

Máte radi kyslé uhorky? My rozhodne áno. Okrem gurmánskeho zážitku totiž dodajú príma poháre. Obzvlášť ak ich konzumujete vo veľkom. Poháre potom môžete ľahko zmeniť na lampáše! Neveríte, že je to ľahké? Verte, stačí vám na to vedieť zaviazať len a iba plochý uzol. Farbám a ich kombináciám sa medze nekladú. Ak je váš obdarovaný skôr voľnomyšlienkársky bohém, mohol by oceniť divokú boho kombináciu.

Dúfam, že sme vám ukázali zaujímavý smer, ktorým sa môžu vaše vlastnoručne vyrobené darčeky tento rok vydať. Upcyklácia sa ale nehodí len na príležitosť Vianoc. Je to nový spôsob, ako sa pozerať na veci, ktoré už iným doslúžili. Cez ich druhotné využitie nielen šetríte zdroje, ale tiež zaujímavým spôsobom vyzývate svoju kreativitu. Schválne, čo je pre vás ťažšie? Začať tvoriť celkom od nuly, na „zelenej lúke“, alebo vymyslieť, ako vytvoriť niečo nové z veci už existujúcej? Vaše odpovede nás zaujímajú na Facebooku aj Instagrame!

Súvisiace články

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Pri sviatočnom stole sa zíde každoročne najbližšia rodina alebo priatelia. Dotvorte sviatočnú tabuľu vlastnoručne vytvorenou dekoráciou, nech je aj tohtoročný Štedrý večer nezabudnuteľný! Pripravili sme pre vás tipy na 5 originálnych dekorácií a vychytávok, ktoré si môžete sami vyrobiť. Prezrite si ich v tomto článku!

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Štedrý deň sa blíži, darčeky už sú vybrané, vyrobené, nakúpené alebo na ceste a vy premýšľate, ako ich originálne zabaliť? Pripravili sme pre vás 5 tipov na štýlové balenia darčekov a krásne menovky, prezrite si ich v tomto článku!

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelici neodmysliteľne patria k vianočným sviatkom. Môžeme ich vidieť na trhoch, v kostoloch aj v sprievode čerta a Mikuláša. Vytvorte si roztomilého papierového, dreveného, korálkového alebo macramé anjelika aj vy! V tomto článku sme pre vás pripravili tipy na 6 originálnych anjelikov, ktoré si môžete sami vyrobiť.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!