5 tipov na vianočné darčeky, ktoré zvládne vyrobiť naozaj každý

Streda, 1. december 2021

Udalosti posledných dvoch rokov zmenili spôsob, ktorým väčšina z nás kupuje vianočné darčeky. Namiesto toho, aby sme behom celej jesene priebežne chodili po obchodoch a hľadali, čím by sme našim blízkym urobili radosť, teraz väčšinu vyriešime na pár klikov. Ale nie je to škoda?

5 tipov na vianočné darčeky, ktoré zvládne vyrobiť naozaj každý

Už dávno je vedecky dokázané, že keď sa na niečo tešíme, užívame si tú radosť dlhšie a viac. Poďte sa s nami inšpirovať možnosťami, ktoré dávajú aktuálne tvorivé trendy všetkým, ktorí sa neboja priložiť ruku k dielu!

Prečo vyrábať darčeky vlastnoručne?

Ručná výroba vianočných darčekov má hneď niekoľko výhod pre tvorcov aj pre obdarovaného:

  1. Vytvoríte originál – rozhodne sa nestane, že by sa pod stromčekom zišli dva rovnaké darčeky.
  2. Prispôsobíte darček vkusu – či už ide o obľúbený motív alebo farebné preferencie, môžete darček vyrobiť presne pre obdarovaného a dať mu tak najavo, že viete, čo má rád.
  3. Venujete čas – pri výrobe darčeka môžete spomínať na pekné chvíle strávené s tým, pre koho darček vyrábate. A čo drahšie môžete dnes niekomu venovať než čas?

Zvládne to naozaj každý?

Aj keď sa snažíme neustále vyvracať pochybnosti o tom, že tvorenie je pre hŕstku talentovaných vyvolených, stále sa nájdu pochybovači. Nebojte sa, to zvládnete! Najdôležitejšie je to skúsiť. Akonáhle spoznáte tú radosť a hrdosť, ktorá sa spája s tým, že v ruke držíte niečo, čo ste sami vyrobili, už to nebudete chcieť inak.

Máme pre vás tipy na 5 materiálov, s ktorými sa nemusí báť pracovať ani úplný začiatočník.

Koráliky z minerálov

Náramky z guľôčok drahých kameňov sa už niekoľko rokov hrejú na výslní popularity. Všade okolo seba si môžete všimnúť, že zdobia zápästia žien aj mužov. Prečo? Jednak preto, že krása prírodných kryštálov sa páči skrátka všetkým, ale tiež sa verí, že drahé kamene majú mnoho pozitívnych vplyvov na naše telo aj psychiku.

Na výrobu náramku potrebujete elastomer, pružnú a zároveň pevnú gumičku, na ktorú sa náramok navlieka, minerálne koráliky a komponenty na dozdobenie. Koráliky môžete vybrať napríklad podľa znamenia horoskopu obdarovaného, jeho obľúbených farieb alebo podľa významu, ktorý chcete tomuto talizmanu dať. Do svojho dizajnu môžete zakomponovať prívesky, koráliky alebo medzidiely z kovov odolných pri dlhodobom používaní. Z ponuky značiek TierraCast alebo OmegaCast si určite vyberiete. A ak chcete, aby bol darček naozaj luxusný, siahnite po strieborných alebo pozlátených komponentoch.

Navlečte, ukončite niekoľkými pevnými uzlíkmi a spoj potom opatrne zakvapnite gélovým sekundovým lepidlom. Dizajn náramku je úplne na vašej fantázii. Ak sa chcete trochu inšpirovať, v našich návodoch je viac než 100 typov náramkov.

Samotvrdnúca hmota

Bavilo vás v škole modelovanie? Tak to sa vám bude páčiť samotvrdnúca hmota! Je veľmi podobná keramickej hline, len schne samovoľne, bez vypekania. Na prácu s ňou nepotrebujete mnoho pomôcok. Začiatočníkovi stačí čistá a hladká pracovná podložka, valček a ostrý nástroj na vykrajovanie. Hmotu môžete po vytvrdnutí ďalej zdobiť akrylovými farbami.

Je to skvelý materiál aj na tvorenie s deťmi. Pomocou vykrajovačiek si môžete ľahko vytvoriť vianočné ozdôbky, ktoré potom spoločne pomaľujete.

Viac tipov na tvorenie zo samotvrdnúcej hmoty nájdete v našej sérii článkov.

Macramé

Macramé možno poznáte pod pojmom drhanie. Pomocou rôznych typov uzlíkov z bavlnených šnúr splietate bytové doplnky a dekorácie. Vytvoriť môžete aj veľké a impozantné diela, ale nie je nutné sa tým nechať zastrašiť. Stačí vám pochopiť 2 základné uzlíky a už môžete vyrobiť trebárs záves na kvetináč alebo obľúbené pierka či anjelikov. Macramé dekorácie sa skvele hodia do interiéru v škandinávskom alebo boho štýle, ak má taký interiér aj obdarovaný, macramé doplnok ho určite poteší!

Chcete sa o macramé dozvedieť viac? Sledujte rubriku Macramé na našom blogu.

Živica

Krištáľová živica je dvojzložková epoxidová hmota, pomocou ktorej môžete vyrábať šperky a drobné dekorácie. Na šperky potrebujete lôžka, zdobenie a glazovaciu živicu. Ak chcete vyrobiť napríklad podložku pod pohár, budete potrebovať silikónovú formu, zdobenie a pigmenty a živicu imitujúcu sklo.

Živica má 2 zložky, ktoré treba spolu dobre premiešať. Potom hmotu nalejete do formy alebo lôžka a necháte minimálne 24 hodín vytvrdnúť. Pozor, ide o chemikáliu. Je dôležité dodržiavať bezpečnostné pravidlá a dobre vetrať. Živica nie je vhodná na tvorenie s deťmi.

Pre ešte viac inšpirácie sa môžete začítať do článkov na našom blogu.

Jesmonite

Hľadáte niečo, čo naozaj oslní? Jesmonite je absolútna novinka tejto jesene. Ide o liacu hmotu na báze sadry, ktorá je po vytvrdnutí dokonale pevná a nehorľavá. Rovnako ako živica sa skladá z 2 zložiek a leje sa do silikónovej formy. Ale na rozdiel od živice je netoxická, nezapácha a z formy sa výrobok vyberá už po niekoľkých desiatkach minút. Hmota je nepriehľadná a efekty sa dosahujú pomocou pigmentov, ktorými časť hmoty zafarbíte.

 z Jesmonite majú minimalistický dizajn a zaujímavo púdrové odtiene farieb. Môžete s ním vytvoriť aj veľmi obľúbený terrazzo dizajn s úlomkami rôznych farieb zapustenými v hmote alebo mramorový efekt, ktorý dosiahnete ľahkým premiešaním pigmentu. Jesmonite prinášame do Českej republiky ako prví. Taký darček bude rozhodne nečakaný!

Zaujíma vás viac o hmote Jesmonite? Stačí kliknúť.

 

Súvisiace články

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Pri sviatočnom stole sa zíde každoročne najbližšia rodina alebo priatelia. Dotvorte sviatočnú tabuľu vlastnoručne vytvorenou dekoráciou, nech je aj tohtoročný Štedrý večer nezabudnuteľný! Pripravili sme pre vás tipy na 5 originálnych dekorácií a vychytávok, ktoré si môžete sami vyrobiť. Prezrite si ich v tomto článku!

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Štedrý deň sa blíži, darčeky už sú vybrané, vyrobené, nakúpené alebo na ceste a vy premýšľate, ako ich originálne zabaliť? Pripravili sme pre vás 5 tipov na štýlové balenia darčekov a krásne menovky, prezrite si ich v tomto článku!

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelici neodmysliteľne patria k vianočným sviatkom. Môžeme ich vidieť na trhoch, v kostoloch aj v sprievode čerta a Mikuláša. Vytvorte si roztomilého papierového, dreveného, korálkového alebo macramé anjelika aj vy! V tomto článku sme pre vás pripravili tipy na 6 originálnych anjelikov, ktoré si môžete sami vyrobiť.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Eva
Streda, 27. Marec 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Utorok, 26. Marec 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Marec 2024

100%

rýchlosť