Základné techniky smaltovania šperkov

Pondelok, 8. august 2022

Zoznámte sa so základnými technikami používanými na smaltovanie šperkov a pustite sa do tvorenia!

Základné techniky smaltovania šperkov

Kov a jeho úprava

Tvar – výsek alebo vystrihnutý kúsok medi (môže byť aj striebro) vyčistíme, ohladíme a obrúsime. Vykúpeme v čistiacom roztoku (nasýtený ocot so soľou), operieme a môžeme začať nanášať farby. Smalty sa dajú sypať alebo nanášať vlhké na kovový podklad.

Aplikácia smaltu

Je lepšie šperkový základ najskôr umiestniť na trojnožku alebo na mriežku, na ktorej ho potom budeme dávať do pece. Vďaka tomu môžeme byť pokojní, pretože si farbu pri trasporte nepoškodíme nechceným dotykom.

Sypanie suchého smaltu – najjednoduchšia technika, kedy jemným práškom špachtľou alebo sitkom posypeme povrch kovu, buď po celej ploche, alebo cez šablónku.

Vlhký smalt – prášok zvlhčíme niekoľkými kvapkami odstátej alebo destilovanej vody a štetcom nanášame. Po zaschnutí vypálime.

Medzi pokročilé techniky smaltu patrí maľba miniatúr, cloisonné, champlevé, plique à jour a ďalšie.

Vypaľovanie smaltu

Treba myslieť na to, že smaltovací prášok sa v peci vždy roztečie. To znamená, že sa všetko, čo v danej chvíli bolo vo forme skloviny, roztaví. Ak je naším cieľom tvoriť zložitejšie vzory a kombinovať farby, treba ich nanášať a vypaľovať postupne.

Klasický smalt potrebuje na výpal teploty vyššie než 650 °C. Rôzne odtiene potrebujú rôzne teploty, najčastejšie okolo 750 °C a viac. Vypaľovanie netrvá dlho – zmenu môžete pozorovať voľným okom. Keď sa z farby stane mláčka tekutého skla, je možné šperk z rúry vytiahnuť. Pozor, na manipuláciu treba mať dlhú pinzetu!

Súvisiace články

Zoznámte sa s technikou smaltovania

Zoznámte sa s technikou smaltovania

Je to starodávna technika, s ktorou pracovali v dávnych dobách už aj Egypťania. Farebná vrstva skla rozžiarila povrch kovu, či už išlo o zlato, striebro alebo meď.

 

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!