Koráliková výzva: rozhovor s Tamarchi

Štvrtok, 16. február 2023

Prečítajte si rozhovor s autorkou mnohých šperkov z našej sekcie Návodov a inšpirácie Tamarou. Rozprávali sme sa okrem iného aj o tom, ako s tvorbou sama začala, kde hľadá inšpiráciu alebo čo by odkázala tým, ktorí by chceli začať.

Koráliková výzva: rozhovor s Tamarchi

Tamara zbožňuje cestovanie, staré časy a orient. Rada sa obklopuje krásnymi vecami, z ktorých vystupujú príbehy. Miluje diaľky, hudbu a divadlo. To všetko je jej pri tvorbe inšpiráciou. Tvorí predovšetkým z korálikov a z krištáľovej živice. Komponenty si starostlivo vyberá, mnohé z nich si necháva vyrábať na zákazku alebo si ich vozí zo svojich ciest. Okrem iného si obľúbila české sklo. Na materiáli nikdy nešetrí. Na rubové strany svojich šperkov používa kvalitné brokáty vo výrazných odtieňoch, ktoré dotvárajú ich celkový vzhľad. Jej prácu tak vždy spoznáte. Tamara vyštudovala Výtvarnú školu Václava Hollara, blízkovýchodné štúdiá a vzdelávala sa aj v teológii. Tvorí mnoho rokov, aktívne od roku 2005 a od roku 2008 sa šperkárstvu venuje ako svojej profesii. Pravidelne predstavuje nové autorské kolekcie.

Pozrite sa na @tamarchi.cz na Instagrame >>>

Čo ťa priviedlo ku korálikovaniu?

Když mi bylo asi 12, vyštrachala jsem náušnice t korálků po prababičce mámě ze šperkovnice a samozřejmě je rozervala. Vzpomínám si, že měly jasně červenou barvu v kombinaci se zlatou.  Maminka mě donutila je opravit a už mi je nechtěla půjčit s tím, že si mám udělat vlastní. Oponovala jsem, že nemám z čeho. Tak jsme vybraly starou kulatou plechovku, a šly na Palmovku do galanterie a na Havelák a naplnily jí. To byl první, rodinou odsuzovaný nákup perliček. :) 

Vieme, že ovládaš kopec výtvarných techník, prečo medzi nimi zvíťazila práve tvorba šperkov z korálikov?

Myslím, že to bylo spíš intuitivní. 

Aká technika ťa najviac baví?

Preferuji korálkovou výšivku a sutašky. Ale baví mě i vyrábění si svých vlastních komponentů, které pak používám.  Někdy si něco vysním, a pak to nejde jak bych chtěla, tak trvá občas pár let, než to dozraje. 

Aký typ šperku je medzi zákazníkmi najobľúbenejší?

Jednoznačně náušnice a brože, ale v poslední době stoupá obliba kabelek.

Kde hľadáš inšpiráciu na svoje výrobky?

Moc jí nehledám, přichází sama. Stačí se jenom koukat. 

Čo máš v pláne v tomto roku vyskúšať?

Kyanotypii na textil a chtěla bych se víc věnovat komponentům z fima a keramiky. 

Čo by si odkázala alebo poradila tým, ktorí chcú s tvorbou korálikových šperkov začať alebo sa v nej posunúť?

Aby postupovali s rozvahou a u tvorby se nevztekali. Nekladli si napoprvé nedosažitelné cíle. Také aby dodržovali pravidlo tří barev a byli pečliví. A především, aby jim to dělalo radost. Tak se nedá nic zkazit. :)

 

 

Súvisiace články

Výzva Tvorte z papiera: rozhovor s Martinou Žemličkovou

Výzva Tvorte z papiera: rozhovor s Martinou Žemličkovou

Prečítajte si rozhovor s Martinou, našou marketingovou riaditeľkou, ktorá rada tvorí z papiera rôzne priania, dekorácie a origami postavičky. To by nebola poriadna porada, aby nevznikol aspoň jeden origami žeriav! :)) Rozprávali sme si okrem iného o tom, ako s tvorbou sama začala, kde hľadá inšpiráciu alebo čo by odkázala tým, ktorí by chceli začať.

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbe s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Prečítajte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, víťazkou súťaže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategórii tvorby prsteňov. Rozprávali sme sa o tom, kde berie inšpiráciu pre svoju tvorbu, aký je jej najobľúbenejší šperk aj o tom, čo by odporučila tým, ktorí chcú s tvorením s Art Clay začať.

Výzva Tvorenie náramkov z minerálov: rozhovor s ambasádorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Výzva Tvorenie náramkov z minerálov: rozhovor s ambasádorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Prečítajte si rozhovor so Zuzkou našou ambasádorkou pre tvorbu náramkov z minerálov. Rozprávali sme sa okrem iného o tom, ako s tvorbou sama začala, kde hľadá inšpiráciu alebo čo by odkázala tým, ktorí by chceli začať.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Piatok, 12. Apríl 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Streda, 10. Apríl 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.