Jesmonite: 10 najčastejších otázok

Utorok, 5. október 2021

Ak chcete začať tvoriť s Jesmonite hmotou, ale ešte toho o nej veľa neviete, potom je tento článok presne to, čo si potrebujete prečítať!

Jesmonite: 10 najčastejších otázok

1) Čo je to Jesmonite?

Jesmonite je kompozitný materiál, ktorý sa skladá z dvoch zložiek – reaktívneho sypkého minerálneho základu a tekutej akrylovej živice na vodnej báze. Jesmonite AC100 evokuje sadrový odliatok, AC730 potom druhy kameňa.

Materiál bol pôvodne vyvinutý pre stavebníctvo, ale svoje využitie našiel v scénografii, sochárstve aj výrobe dizajnových produktov.

2) Prečo je Jesmonite eko-živica?

Eko-živicou sa Jesmonite nazýva z dvoch dôvodov. Za prvé, jeho zloženie stojí na vodnej báze, takže sa pri tvorení nemusíte báť nepríjemných epoxidových výparov, ako to je pri krištáľovej živici. A za druhé, tvorenie z Jesmonite umožňuje efektívne zúžitkovať zvyškový materiál formou chipsov na terrazzo efekt. Žiadny materiál teda nevyjde nazmar.

3) Aký je rozdiel medzi AC100 a AC730?

Vizuálny rozdiel je v tom, že výrobky z Jesmonite AC100 vyzerajú na prvý pohľad ako sadrové odliatky. Oproti tomu AC730 vždy vyzerá ako imitácia kameňa. Akého, to záleží od druhu, ktorý si vyberiete.

Rozdiel je aj v príprave. AC100 sa mieša v pomere 2,5 : 1 a AC730 5 : 1. Výrobok z AC730 potom trochu dlhšie schne.

4) Aké pomôcky na tvorenie s Jesmonite potrebujem?

Okrem hmoty samotnej toho nie je veľa. Vždy treba mať silikónovú formu, do ktorej budete hmotu liať, a digitálnu váhu, na ktorej si odmeriate pomer jednotlivých zložiek. Na rozmiešanie stačí papierový téglik a špachtľa. Ak chcete hmotu zafarbiť, potrebujete Jesmonite pigment. Ak potom chcete výrobok brúsiť, hodí sa vám šmirgľový papier a tmeliaci záter na finálnu ochranu výrobku alebo lak na vodnej bázi.

5) Môžem na Jesmonite použiť rovnaké pigmenty a púdre ako na živicu?

Jesmonite má iné zloženie než krištáľová živica. Navyše je z princípu nepriehľadný. Takže klasické zdobenie do živice v ňom neurobí taký efekt, aký by ste možno očakávali. Aby ste dosiahli viditeľnú zmenu farby, bolo by potrebné primiešať naozaj veľa pigmentu. Omnoho efektívnejšie je farbiť Jesmonite priamo pigmentmi na to určenými. Z farebného radu, ktorý ponúkame, môžete vzájomnou kombináciou namiešať nekonečné množstvo odtieňov a farieb. Vždy myslite na to, že pigmentu voči zmesi môže byť maximálne 2 %.

6) Čo môžem urobiť pre to, aby vo výrobku neboli bublinky?

Pri Jesmonite nie je možné čakať, kým sa hmota usadí, ako ste zvyknutí z tvorenia s krištáľovou živicou. Po zamiešaní zmesi ju treba ihneď liať do formy. Aby ste predišli bublinkám, odporúčame formu umiestniť na tácku alebo kartón, pomocou ktorého ju budete môcť nadvihnúť. Nalejte do formy časť hmoty, zdvihnite ju s podložkou 10 cm nad pracovnú plochu a opatrne ju pustite dole. Toto niekoľkokrát opakujte. Potom môžete doliať zvyšok hmoty a ešte niekoľkokrát formu spustiť. Vhodné je tiež poklepávať boky formy.

7) Musím Jesmonite brúsiť?

Ak chcete výrobok s terrazzo efektom z Jesmonite AC100, je brúsenie vždy nevyhnutné. Inak sa chipsy neukážu. Rovnako tak sa brúseniu nevyhnete pri práci s AC730, kedy brúsenie odhalí vzor kameňa. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie, stačí vám šmirgľový papier väčšej a menšej hrubosti. Môžete brúsiť aj za mokra.

V prípade, že s AC100 vytvoríte výrobok, s ktorým ste vizuálne spokojní, nie je nutné ho nijak brúsiť.

8) Je Jesmonite vodeodolný?

Z hmoty Jesmonite môžete vyrábať aj produkty, ktoré prídu do styku s vodou, alebo budú umiestnené v exteriéri. Je však potrebné po finálnej úprave výrobku využiť tmeliaci záter (v prípade použitia AC730) alebo lak na vodnej bázi (v prípade použitia AC100), ktorý mu dodá potrebnú ochranu a trvanlivosť. Tmeliaci záter Jesmonite je na čisto akrylovej bázi.

9) Môžem používať Jesmonite na výrobu riadu?

Hmota Jesmonite neobsahuje žiadne toxické zložky, napriek tomu neodporúčame výrobky z nej používať na priamy styk s potravinami. Nie sú vhodné ani do umývačky riadu, ani do mikrovlnnej rúry. Z Jesmonite bez obáv môžete vyrábať misky a tácky, ktoré budú slúžiť ako dekorácie. Ak napríklad budete mať v miske ovocie, odporúčame ho pred konzumáciou umyť.

10) Môžem z Jesmonite vyrábať produkty, ktoré prídu do kontaktu s vysokou teplotou?

Jesmonite je nehorľavý, nie je problém ho používať na výrobu svietnikov alebo téglikov na sviečky. V tejto chvíli Jesmonite neponúka žiaruvzdorné tmeliace zátery, preto odporúčame výrobok na použitie so sviečkou lakovať.

Súvisiace články

Kúzelná doprava zdarma

Kúzelná doprava zdarma

Časovo obmedzená akcia: len do pondelka môžete nakúpiť a mať dopravu zdarma.

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Nakúpte do nedele 14. 4. 2024 a môžete mať zľavu až 6,6 € na celý nákup! Ako na to? Čítajte nižšie.

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jar je tu as ňou čerstvá dávka inšpirácie na tvorenie jarných dekorácií! V tomto článku vám prinášame päť kreatívnych nápadov na DIY svietnik, papierové snežienky alebo nástenné dekorácie. Pustite sa do jarného tvorenia ešte dnes!

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!