Staráte sa správne o svoje jantárové šperky?

Pondelok, 20. september 2021

Či už priamo vy tvoríte šperky z jantáru alebo ste taký šperk dostali do daru, iste chcete, aby vám vydržal krásny čo najdlhšie. Prečítajte si 10 pravidiel, ktoré by ste preto mali v starostlivosti o jantárové šperky dodržiavať.

Staráte sa správne o svoje jantárové šperky?

Jantárové koráliky sú v mnohom jedinečné a rovnako tak je aj starostlivosť o ne vo veľa veciach odlišná od starostlivosti o bežnú bižutériu alebo o šperky s drahými kameňmi a minerálmi. V určitých ohľadoch sú totiž jantárové koráliky náchylnejšie na poškodenie. Spísali sme pre vás 10 základných pravidiel, ktoré by sa mali pri starostlivosti o jantárové šperky vždy dodržiavať, aby netrpela jeho farba, lesk alebo dokonca štruktúra.

  1. Jantárové šperky môžu byť citlivé na slnečné lúče, ideálne ich teda dlhodobo nevystavujte priamemu slnečnému svetlu a vždy si ich zložte, ak sa idete opaľovať.
  2. Šperkom, v ktorých je zakomponovaný jantár, nesvedčia extrémy a výkyvy počasia, ako je trebárs vysoká vlhkosť, prechody zo zimy do tepla a podobne. Odporúča sa teda nebrať si jantárové šperky trebárs pri otužovaní alebo horúcom kúpeli. Rovnako tak je potrebné ich skladať pred vstupom do sauny. Farba jantárových korálikov sa môže po vystavení nevhodným podmienkam zakaliť a taká zmena je, bohužiaľ, nevratná.
  3. Odporúča sa uchovávať jantárové šperky v samostatných bavlnených alebo saténových vrecúškach, prípadne v špeciálnych, látkou vystlaných škatuľkách. Jantár je pomerne krehký materiál, takýmto uchovávaním predídete tomu, že by sa v šperkovnici jantárové šperky odreli o iné, obzvlášť o tvrdšie materiály, ako sú kovy alebo drahé kamene a minerály. Ak je nejaký ostrejší komponent súčasťou šperku, zvážte skôr možnosť zavesenia na stojan alebo dbajte na zvýšenú opatrnosť pri ukladaní šperku do vrecúška či škatuľky.
  4. Vyhnite sa situáciám, kedy na jantárové koráliky bude vyvíjaný väčší tlak. Je to síce pevná látka, ale zároveň relatívne krehká. Takže určite nie je vhodné prevážať jantárové šperky napríklad na spodku batožiny. Jantárové koráliky by mohli popraskať alebo dokonca puknúť úplne.
  5. Keďže samotný jantár vznikol kombináciou chemického a fyzikálneho procesu, môže byť citlivejší na niektoré chemikálie. Odporúčame teda všetky voňavky a vlasovú alebo dekoratívnu kozmetiku nanášať vždy predtým, než si nasadíte jantárové šperky. Samozrejme si ich tiež zložte v prípade farbenia vlasov atď. Prípadná chemická reakcia by mohla spôsobiť, okrem iného, že jantár stratí svoj ohnivý podtón a jeho farba sa stane mdlou.
  6. Samozrejme to tiež platí pre všetky domáce a stavebné práce, kedy hrozí poškodenie šperku buď chemikáliami v čističoch alebo fyzické poškodenie pri neopatrnej manipulácii.
  7. Keď už sa stane, že sa nejaká vyššie zmienená chemikália dostane do kontaktu s vaším jantárovým šperkom, treba okamžite konať. Ďalšie oneskorenie by mohlo spôsobiť trvalé poškodenie jantárových korálikov alebo nemožnosť šperk dokonale vyčistiť. Odporúčame teda čo najskôr jemne umyť teplou (nie horúcou!) vodou, prípadne je možné použiť trošku jemného mydla. Teda ak daná chemikália znova nereaguje na vodu alebo saponát.
  8. Jantárové šperky samozrejme treba čistiť, pretože pri nosení sa na ne prichytáva mastnota, pot z pokožky alebo drobné nečistoty z prostredia, kde sa pohybujete. Čistiť jantár je odporúčané s použitím jemnej bavlnenej alebo flanelovej handričky, a to ideálne takej, ktorá dobre absorbuje mastnostu a drobné nečistoty. Ak je jantár znečistený tak, že utretie handričkou nepomôže, je možné ho opatrne umyť teplou vodou či mydlom, viď bod vyššie. Po umytí šperky hneď osušte jemnou suchou handričkou. Úplne sa vyvarujte čisteniu a lešteniu jantáru handričkami z hrubého materiálu, mohlo by dôjsť k poškriabaniu a nenávratnému poškodeniu!!!
  9. Nepoužívajte na čistenie šperku ultrazvukový alebo parný čistič, ktorý vystaví šperk zmene teploty a vlhkosti! Ako je uvedené vyššie, mohlo by to spôsobiť zmenu farby alebo dokonca úplné prasknutie jednotlivých korálikov.
  10. Jantárové šperky si dávajte dole vždy, keď pôjdete do bázena, chlór je pre ne extrémne škodlivý! To isté platí aj pre kúpanie v mori, ale v tomto prípade je to skôr z dôvodu možného poškodenia navliekacieho materiálu.

Vždy berte do úvahy aj to, aký navliekací materiál a ďalšie komponenty ste na svoj šperk použili. Najmä ak ide o kombináciu jantárových korálikov a pozlátených či postriebrených komponentov alebo korálikov z drahých kameňov a minerálov, môže sa starostlivosť o jednotlivé komponenty líšiť. Odporúča sa nečistiť takto kombinovaný šperk žiadnymi chemikáliami (ani tými, ktoré môžu byť na určitý komponent priamo vhodné), pretože, ako je zmienené vyššie, jantárové koráliky sú na všetku chémiu veľmi citlivé. Skúste na všetky použité koráliky a komponenty nájsť vhodnú alternatívu, trebárs vo forme špeciálnych jemných handričiek.

Tip na záver: Ak sa vám zdá, že vaše jantárové koráliky už nemajú taký lesk ako predtým, a vyleštenie pomocou jemnej handričky nezaberá, môžete skúsiť použiť máličko kvalitného olivového oleja a bavlnenú handričku, s pomocou ktorej olej rozotrite po celej ploche korálika. Majte pri tom poruke ešte ďalšiu, čistú handričku, ktorá je zo savého materiálu a ktorá poslúži na odstránenie prebytočnej mastnoty z korálika. Určite tu platí, že všetkého veľa škodí, takže s množstvom použitého oleja nakladajte viac než opatrne. Zároveň sa s takto ošetrenými šperkami hneď neponáhľajte na priame slnko a pozor samozrejme aj na otrenie o oblečenie pri prvom nosení. :-)

Staráte sa o svoje jantárové šperky správne? Veríme, že áno. A ak sa chcete o jantáre dozvedieť ešte niečo ďalšie, prečítajte si trebárs náš ďalší článok o tomto poklade (nielen) z Pobaltia.

Dúfame, že sa vám článok páčil a že ste sa dozvedeli možno aj niečo nové. Zároveň budeme veľmi radi, ak sa nám pochválite svojimi jantárovými šperkami buď na Facebooku, alebo na Instagrame. Značka #inspiraciaodkoralok ;-)

Súvisiace články

Kúzelná doprava zdarma

Kúzelná doprava zdarma

Časovo obmedzená akcia: len do pondelka môžete nakúpiť a mať dopravu zdarma.

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Nakúpte do nedele 14. 4. 2024 a môžete mať zľavu až 6,6 € na celý nákup! Ako na to? Čítajte nižšie.

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jar je tu as ňou čerstvá dávka inšpirácie na tvorenie jarných dekorácií! V tomto článku vám prinášame päť kreatívnych nápadov na DIY svietnik, papierové snežienky alebo nástenné dekorácie. Pustite sa do jarného tvorenia ešte dnes!

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Ivana
Piatok, 26. Apríl 2024

100%

V tomto obchůdku nakupuji pravidelně a zatím mě nikdy nezklamali. Všem kutilům ho mohu s klidným svědomím doporučit.

+ velký výběr korálků a komponentů nejen ze stříbra

+skvělé ceny

+rychlé dodání

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť