Objavte poklad menom jantár

Pondelok, 20. september 2021

Nedávno sme do ponuky zaradili jantárové koráliky v niekoľkých rôznych tvaroch a farbách a musíme povedať jedno – sortiment jantáru nás úplne okúzlil! Spísali sme pre vás preto článok, ktorý vám bližšie predstaví tento poklad (nielen) z Baltského mora.

Objavte poklad menom jantár

Ak pri sebe chcete neustále nosiť kúsok histórie, tak sú šperky z jantáru presne to, čo hľadáte. Aby sme sa totiž dopátrali k jeho pôvodu, musíme sa vrátiť až niekoľko desiatok miliónov rokov späť v čase.

Kde sa vzal jantár?

O tom, či je jantár minerál, sa môžu viesť dlhé diskusie. Jantár je totiž fosilizovaná živica z niekoľkých druhov dnes už neexistujúcich ihličnatých stromov. Zaujímavosťou je, že napríklad jantár, ktorý vznikal na americkom kontinente, pochádza z dodnes existujúceho stromu zvaného satoba. Postupom času sa oxidáciou a polymerizáciou živica z týchto stromov premenila práve na jantár, ako ho poznáme dnes.

Najväčším náleziskom jantáru nielen v Európe, ale aj na svete, je južná časť Baltského mora. Možno ste sami niekedy v týchto končinách hľadali hnedozlaté kúsočky. Našli ste ich? A nebolo v nich vidieť trebárs nejaký hmyz alebo inú zakonzervovanú potvorku? Jantár má totiž okrem svojej nespornej krásy aj veľký význam pre paleontológiu. Boli v ňom objavené niektoré významné fosílne pozostatky stavovcov alebo práve hmyzu z dávnych čias.

Ak by ste sa vybrali hľadať jantár na baltské pobrežie, tak si dajte pozor. Kúsky jantáru sú v slanej vode ľahko zameniteľné s nebezpečným bielym fosforom, ktorý sa na Pobaltí nachádza ešte z dôb svetovej vojny. Biely fosfor sa môže po vyschnutí v reakcii so vzduchom samovznietiť. Taká zámena sa nedeje výnimočne, ako by ste mohli očakávať. Preto treba pri hľadaní jantáru postupovať opatrne, všetky nájdené kúsky najskôr nechať uschnúť na bezpečnom mieste a nedávať ich hneď do vrecka. Môžete si byť ale istí tým, že jantár, ktorý nájdete u nás na e-shope, sa sám od seba nevznieti, môže vo vás jedine vyvolať vzplanutie pre tvorbu jantárových šperkov. :-)

Jantár ako šperk, talizman aj dekorácia

Jantár a šperky alebo iné výrobky z neho sa tešia veľkej obľube už od staroveku. Nie je na svete asi nikto, kto by nepočul o známej jantárovej komnate, v trochu menšej mierke sa potom jantár používal na výrobu sošiek, nádobiek alebo ozdobných aplikácií na rôznych predmetoch. Jantárové aplikácie sa vyskytujú aj v ľudových krojoch.

Používal sa ale v mnohých kultúrach aj v rámci liečiteľstva, pretože je považovaný za silný talizman, a toto presvedčenie niekde pretrváva dodnes. Môžeme sa tak stretnúť napríklad s doplnkami pre deti, ktorým údajne jantárové koráliky pomáhajú pri bolesti pri prerezávaní prvých zúbkov, alebo s náramkami či náhrdelníkmi, ktoré podľa legiend, okrem iného, dodávajú svojmu nositeľovi energiu a uľavujú od stresu. Kvôli veľkosti korálikov treba ale dbať na zvýšenú opatrnosť pri tvorbe jantárových doplnkov pre deti.

Jantár môže mať mnoho farieb

V našej ponuke môžete nájsť jantár v niekoľkých tvaroch a veľkostiach, v tejto chvíli konkrétne klasické guľaté koráliky, zlomky alebo koráliky organického tvaru. Tým sa mimochodom hovorí aj barokové koráliky, a to z toho dôvodu, že tento nie úplne guľatý tvar bol obzvlášť obľúbený (nielen, ale predovšetkým) na detské šperky práve v období baroka.

Koráliky vo forme zlomkov sú asi najrozšírenejšie predávanou formou. Rovnako ako pri zlomkoch minerálov ide o minimálne opracované kúsky jantáru, kedy je každý korálik jedinečným originálom.

Všetky koráliky u nás môžete kúpiť v tradičných aj menej známych farbách, ako je maslová, koňaková, červená, modrá alebo zelená. Každý korálik je prírodný a jedinečný, je teda bežné, že pri týchto korálikoch môžu byť odchýlky vo farbe alebo veľkosti.

Čím ďalej, tým viac ľudí objavuje, že jantár nemusí byť len transparentný so zafarbením do svetlej alebo tmavšej zlatohnedej farby. Toto klasické sfarbenie, ktoré u nás na e-shope môžete nájsť ako farbu koňakovú a tmavú koňakovú, možno nazvať ako farbu “primárnu”. Farby priehľadných korálikov sú ale na stupnici od jemne nažltlej až do tmavočervenej – záleží od stupňa oxidácie jantáru. Asi 10 % jantáru na svete je priehľadného a väčšinou sa nachádza v malých kúskoch. Obzvlášť vzácne a cenné sú veľké priehľadné kúsky jantáru.

Žltá a maslová farba sú jedny z najbežnejších farieb jantáru, ide asi o 70 % zo všetkých farieb. Tento jantár je spravidla zakalený, nie je priehľadný, vyskytuje sa v rôznych odtieňoch žltej, ktorá ustupuje až do bielej farby a je neoddeliteľnou súčasťou národných ženských krojov, obzvlášť na Pobaltí.

Prírodný červený jantár je veľmi vzácny (asi len v 0,5 %). Odtiene sa môžu líšiť od oranžovej až po tmavočervenú. Táto farba vzniká oxidáciou pri dlhodobom vystavení slnečnému žiareniu a vzduchu, a zároveň sa dá docieliť aj špeciálnym postupom zahŕňajúcim zahriatie priehľadného jantáru.

Zelený jantár je v prírode tiež vzácny (asi 2 %). Táto farba sa dá dosiahnuť pomocou špeciálneho postupu pri osvetľovaní a prestupovaní svetla cez žltý jantár.

Biely jantár je veľmi vzácny (asi 1-2 %). Tento jantár sa obvykle vyznačuje rozmanitosťou textúr. Jantár tejto farby sa tiež nazýva „kráľovský“ nebo „antický“. Obzvlášť krásne sú kúsky, v ktorých sú viditeľné iné farby jantáru, ako je žltá, čierna, modrá, zelená alebo odtiene priehľadného jantáru.

Modrý jantár je najvzácnejší a najcennejší odtieň jantáru (len 0,2 %). Najčastejšie sa tento odtieň nachádza v bielom jantáre.

Čierny jantár je pomerne bežný (asi 15 %). Jeho atraktívne prírodné zafarbenie je spôsobené tým, že najväčšiu časť takéhoto jantáru tvoria zvyšky kôry stromov a rastlinnej hmoty.

Zapínanie vhodné aj pre alergikov

A aby sme vám mohli ponúknuť naozaj všetko, čo je na tvorenie jantárových šperkov potrebné, musíme zmieniť aj štýlové plastové skrutkovacie zapínania v troch farbách, aby ste svoj šperk mali vždy dokonalý. Okrem toho, že si môžete vybrať farbu, ktorá bude s vami vybranými korálikmi perfektne ladiť, je toto zapínanie samozrejme vhodné aj pre alergikov na kovy.

Tak čo, tiež už premýšľate nad tým, čo z jantárových korálikov vyrobíte? Ak áno, už čoskoro sa budete môcť inšpirovať v sekcii Návodov a inšpirácie, kam pre vás chystáme niekoľko jednoduchých návodov. Zároveň nezabudnite, že aj napriek tomu, že ide o pomerne pevný materiál, je potrebné sa o jantárové šperky náležite starať, aby vám čo najdlhšie vydržali, a o tom si môžete prečítať v tomto článku.

Dúfame, že sa vám článok páčil a že ste sa dozvedeli možno niečo nové. Zároveň budeme veľmi radi, ak sa nám pochválite svojimi jantárovými šperkami buď na Facebooku, alebo na Instagrame. Značka #inspiraciaodkoralok ;-)

Súvisiace články

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Nakúpte do nedele 14. 4. 2024 a môžete mať zľavu až 6,6 € na celý nákup! Ako na to? Čítajte nižšie.

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jar je tu as ňou čerstvá dávka inšpirácie na tvorenie jarných dekorácií! V tomto článku vám prinášame päť kreatívnych nápadov na DIY svietnik, papierové snežienky alebo nástenné dekorácie. Pustite sa do jarného tvorenia ešte dnes!

Objavte kúzlo manumitu + zľava 14%

Objavte kúzlo manumitu + zľava 14%

Prepadnite magickému manumitu, dnes 1. 4. 2024 navyše s možnosťou nákupu so zľavou 14 % na celú objednávku.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!