Predstavujeme Jesmonite!

Utorok, 5. október 2021

Tak vzrušujúcu novinku sme pre vás tento rok ešte nemali! Ak ste si zamilovali tvorenie s krištáľovou živicou, Jesmonite vás nadchne. Ak ste sa živici vyhýbali kvôli dlhej dobe schnutia a nepríjemným výparom, Jesmonite rozptýli vaše obavy. Eko-živica Jesmonite® totiž vytvrdne behom slabej hodinky, vetrať nemusíte a pracovné miesto neostane polepené.

Predstavujeme Jesmonite!

Čo je Jesmonite?

Jesmonite je tzv. eko-živica. Ide o dvojzložkovú liacu hmotu, ktorá sa skladá z akrylovej tekutiny na vodnej báze a minerálneho základu. Tieto zložky sa zmiešajú dokopy v konkrétnom pomere, ktorý treba starostlivo odvážiť.

Prečo eko-živica? Pretože základom sú, na rozdiel od krištáľovej živice, zložky na vodnej báze. Prebytočnú hmotu pred stvrdnutím je teda možné bez obáv umyť a vypustiť do odpadu. Ale nebudete to chcieť urobiť, verte nám! Druhou možnosťou je si zvyšky hmoty, ktoré pred úplným zatvrdnutím nalámete na drobné kúsky, schovať a následne využiť na super trendy terrazzo efekt.

Jesmonite sa ponúka v niekoľkých typoch hmôt, ktoré sa od seba líšia výsledným efektom, ale aj zložením a pomerom zložiek. Základnou hmotou, ktorá sa využíva na hobby tvorenie, je Jesmonite AC100. Táto hmota je po vytvrdnutí biela a na dotyk veľmi hladká. Dá sa ľahko farbiť Jesmonite pigmentmi, čím vytvoríte presne tie odtiene, ktoré sa vám páčia. Druhým typom je Jesmonite AC730, ktorý imituje rôzne druhy kameňa. Po povrchovej úprave vynikne kamenná štruktúra výrobku.

Kde sa vzal?

Jesmonite pochádza z Veľkej Británie, kde bol pred viac než 30 rokmi vynájdený ako ľahšia alternatíva betónu. Okrem stavebníctva sa používal aj v scénografii – na výrobu kulís pre film aj divadlo, ale aj ako základný materiál na výrobu scenérií zábavných parkov. Svoje využitie nachádza aj v umení, či už získava tvar sochy alebo napríklad rozsiahlej dekorácie steny, kde je dôležitá nižšia hmotnosť zaveseného diela.

V posledných rokoch získava na popularite medzi dizajnérmi vybavenia a doplnkov do domácnosti. Vyrábajú sa z neho napríklad svietidlá, misy, kvetináče, ale aj drobné dekorácie.

Čo sa z neho dá vytvoriť?

Práve drobné dekorácie sú to, čo si z Jesmonite môžete v pohodlí domova ľahko vyrobiť aj vy! Potrebujete na to len silikónovú formu. Tá je rovnaká ako na krištáľovú živicu. Môžete si teda vytvoriť podložky pod poháre, tanieriky, stojančeky na sviečky alebo trebárs škatuľky. Z Jesmonite AC100 môžete vyrobiť aj šperky.

Čo potrebujem, keď chcem Jesmonite vyskúšať?

Rozhodne odporúčame ako prvé skúsiť pracovať s Jesmonite AC100. Aby bolo prvotné zoznámenie ľahšie, máme pre vás štartovací balíček! V ňom nájdete množstvo Jesmonite AC100, z ktorého vyrobíte 5 podložiek pod poháre. Ak nemáte formu, nevadí. V balení totiž nájdete jednu štvorcovú a jednu hexagónovú silikónovú formu. Hmotu môžete zafarbiť pomocou kombinácie priložených pigmentov. Zo žltej, červenej a modrej namiešate naozaj veľké množstvo zaujímavých odtieňov.

Na rozdiel od krištáľovej živice, Jesmonite tvrdne naozaj rýchlo. Pri tvorení teda nemáte času nazvyš. Navážiť, rozmiešať, zafarbiť, naliať, vyklepať bublinky. A za pol hodiny môžete z formy opatrne vybrať výrobok. Ten potom potrebuje ďalších 24 hodín do úplného vytvrdnutia. Najlepšie mu to pôjde, ak k nemu bude mať zo všetkých strán prístup vzduch. Ideálne je ho položiť na vrch formy a do druhého dňa si ho nevšímať.

Ak chcete vyskúšať terrazzo efekt, budete musieť vytvrdnutý výrobok obrúsiť šmirgľovým papierom. Aby bol výrobok dobre chránený nielen pred vlhkosťou, odporúčame ho po finálnych úpravách natrieť tmeliacim záterom, inak nazývaným sealer prípadne lakom na vodnej bázi.

Kde Jesmonite kúpim?

Sme oficiálnym distribútorom Jesmonite pre Českú a Slovenskú republiku. Hmotu kúpite na našom e-shope nebo v predajniach v Prahe a Brne. V ponuke máme balenia hmoty vhodné na domáce hobby použitie. Ak by ste mali záujem o väčšie balenie, neváhajte sa nám ozvať.

Technické príručky na stiahnutie:

Súvisiace články

Korálková veľkonočná nádielka

Korálková veľkonočná nádielka

Nakúpte ešte dnes a môžete získať farebný balíček korálikov ako darček. Zistite viac informácií v tomto článku.

Týždeň šťastia je tu: Získajte stierací žreb aj vy

Týždeň šťastia je tu: Získajte stierací žreb aj vy

Nakúpte u nás v tomto týždni a máte jedinečnú možnosť získať výherný stierací žreb! Zn. Každý stierací žreb prinesie šťastie (a zľavu)!

Tipy na veľkonočné tvorenie: 9 kreatívnych nápadov

Tipy na veľkonočné tvorenie: 9 kreatívnych nápadov

S Veľkou nocou prichádza perfektný čas na tvorenie dekorácií a ozdôb do svojho domova! Máme pre vás 7 originálnych a jednoduchých DIY návodov, vďaka ktorým vaše bývanie doslova rozkvitne. Pustite sa do tvorby girland, roztomilých zajačikov a kuriatok ešte dnes.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Eva
Streda, 27. Marec 2024

100%

Rychlé dodání, pečlivě zabalené, velká spokojenost. Všem doporučuji.

Olga
Utorok, 26. Marec 2024

100%

Široká nabídka a rychlé dodání.

Milena
Neděle, 24. Marec 2024

100%

rýchlosť