Svetový deň duševného vlastníctva sa týka všetkých, čo niečo tvoria

Utorok, 26. apríl 2022

Na 26. apríla pripadá Svetový deň duševného vlastníctva. Možno sa vám zdá zvláštne, prečo sa práve my k tomuto dňu hlásime. Myslíme si však, že aj vo výtvarnom tvorení treba hodnotu duševného vlastníctva ctiť. Možno ste nad touto problematikou zatiaľ nikdy nepremýšľali, preto vám chceme sprostredkovať pohľad z rôznych uhlov.

Svetový deň duševného vlastníctva sa týka všetkých, čo niečo tvoria

Zuzka, naša kreatívna riaditeľka

Na našej sekcii návodov pracujem už viac ako 6 rokov. Za tú dobu som zistila, že sú 3 typy ľudí – ten prvý návody vôbec nezaujímajú a tvoria si podľa seba, druhá skupina ľudí sa návodom inšpiruje len sčasti, použije techniku, zmení farbu a pod. a tretí typ ľudí potrebuje vytvoriť presne to, čo v návode vidí, bez jedinej úpravy.

Ani jeden zo spôsobov nie je zlý. Aj kompletným napodobňovaním môžete časom dospieť k tomu, že objavíte svoj štýl a začnete tvoriť bez predlohy. Problém ale nastáva vo chvíli, keď výrobok podľa cudzieho vzoru začnete vydávať za celkom vlastný výtvor a trebárs ho aj predávať. Vždy by malo byť slušnosťou uvádzať zdroj. Ideálne nie iba vo forme „Pinterest“.

Zaujímavá situácia nastáva vo chvíli, keď sa niečo stane tak obľúbeným výrobkom, že už vlastne nie je jasné, kto je pôvodným autorom. V tú chvíľu by som vrelo odporúčala, aby ste k pôvodnej myšlienke vždy pridali niečo svoje. Obzvlášť vo chvíli, keď chcete výrobky predávať. Jedine tak zostanete vždy tvorcom a nie len remeselníkom. A to je predsa to, čo nás na tvorení všetkých tak baví. 😊

Lucie Corral Svobodová, autorka našich korálikových návodov

S presnými kópiami šperkov podľa mojich návodov bez uvedenia zdroja som sa už stretla. Po veľmi slušnom upozornení som sa dočkala záplavy nenávisti v štýle, že len závidím, že to dotyčná vie lepšie ako ja, som namyslená, vyvolávam konflikty a pod. Trochu sa hanbím, že som to vzdala tak rýchlo, ale po tejto skúsenosti už radšej zatnem zuby, „vnútorne“ sa nahnevám a nechám to tak.

Ďalšia kapitola sú šperky, ktoré sú výrobkami z môjho obchodu na prvý pohľad jasne inšpirované. V tej dobe som sa ešte dovolila ozvať a opäť nastala smršť – vraj ide o čisto náhodnú podobu a nech dokážem, že to robila podľa mojich šperkov. Pretože taká dobrá, aby sa ma niekto snažil napodobniť, vraj nie som.

Ja osobne podľa návodov prakticky nerobím, ale zdá sa mi byť principiálnou slušnosťou uviesť zdroj, ak je dostupný. Bohužiaľ má dnes internet takmer každý a morálne zábrany zasa mnohým ľuďom chýbajú, hlavne v anonymite za klávesnicou.

Takže, čo dodať – patová situácia? Do akej miery sa dá dokázať, že je šperk totožný? Ak autorka kópie použije iný druh či farbu korálikov, už je to iný šperk? Myslím si, že je to právnický oriešok. 

Martina Maatja Křížová, autorka našich korálikových návodov

Autorkou dizajnu šperkov som od roku 2015 a tiež sem-tam vytvorím korálikový návod. Od začiatku tvorby ctím originalitu a autorské práva, preto ma vždy prekvapí, keď sa stretnem s kopírovaním alebo keď narazím na známy dizajn niekoho iného bez uvedenia zdroja. Zo svojho vnútorného nastavenia také správanie tvorcov nechápem, ale možno je to často len ich neznalosť.

Ja sama som zatiaľ žiadnu väčšiu kauzu tohto typu neriešila, ale viem aj zo zahraničných zdrojov, že kopírovanie dizajnu sa občas známym šperkárom deje. Ako príklad, jeden sutaškový šperk talianskej dizajnérky Julie Romero okopírovala iná tvorkyňa do detailu, len v pozmenených farbách, a dokonca šperk poslala do medzinárodnej súťaže, asi s predstavou, že na to nikto nepríde.

Lenže v dnešnej internetovej dobe sa svet zmenšuje, a to, že sa niekto chváli cudzím perím, sa dá zistiť už pomerne ľahko. Čo sa týka uvedenia zdroja pri šperku z návodu, beriem to okrem uznania duševného vlastníctva tiež ako ocenenie autora, že návodu venoval veľa práce, strávil nad ním kopec času, vymyslel dizajn a uviedol ho do života pre ostatných.

Ivana Sochorová, autorka našich macramé návodov

Viac ako dva roky tvorím pod svojou značkou „By Ywusha“ macramé dekorácie a od začiatku sa snažím ku každej zákazke pristupovať individuálne. Macramé tak tvorím na mieru pre konkrétny domov či osobu. Záleží mi teda na originalite a jedinečnosti. Som veľmi rada, ak môžem svojím dizajnom macramé inšpirovať ostatných k jeho tvorbe a ďalšej výrobe. Napriek tomu sa mi nie raz stalo, že môj autorský dizajn bol prezentovaný inou tvorkyňou ako originál a predávaný pod cudzím menom. Dvakrát som sa ozvala, no reakcia bola taká, že sa len inšpirovala alebo tvorila to, čo zákazníčka priniesla na obrázku. Od tej doby na svojich fotografiách výrobkov používam vodoznak svojho loga.

Položila som si však otázku, do akej miery ide o inšpiráciu a kedy ide o kopírovanie… Tvorba svojich vlastných návrhov, to je nespočet hodín hľadania inšpirácie, skúšania uzlíkov, rozmotávania uzlíkov, skúšania farebných kombinácií a bohužiaľ je v dnešnej dobe jednoduchšie toto všetko preskočiť a rovno začať už podľa predlohy tvoriť. V macramé svete u nás v Česku sa medzi sebou tvorcovia, ktorí tvoria na zákazky, už poznajú. Každá má svoj štýl a niekoľkokrát sa táto téma „kopírovania“ v skupinách o macramé riešila, aj napriek tomu sa stále nájdu takí, ktorí v kopírovaní našli svoju cestu.

Súvisiace články

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Nakúpte do nedele 14. 4. 2024 a môžete mať zľavu až 6,6 € na celý nákup! Ako na to? Čítajte nižšie.

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jar je tu as ňou čerstvá dávka inšpirácie na tvorenie jarných dekorácií! V tomto článku vám prinášame päť kreatívnych nápadov na DIY svietnik, papierové snežienky alebo nástenné dekorácie. Pustite sa do jarného tvorenia ešte dnes!

Objavte kúzlo manumitu + zľava 14%

Objavte kúzlo manumitu + zľava 14%

Prepadnite magickému manumitu, dnes 1. 4. 2024 navyše s možnosťou nákupu so zľavou 14 % na celú objednávku.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!